Brüsszelből irányítják a Momentumot

Donáth Anna az ellenzéken belüli ellentétekről, Fekete-Győr András kudarcáról, Márki-Zay Péter bevándorlással kapcsolatos kommunikációjáról és a feles többségű kormányzásról adott interjút a 168 Órának.

2021. december 16., 08:38

Szerző:

Sérülnek-e a baloldali eszmék és a szociális érzékenység Márki-Zay Péter színre lépésével? Az elnökváltással balra tolódik-e a Momentum a politikai palettán? Mikor alakul ki az ellenzéki szövetség berkein belül a közös Magyarország képe? Többek között ezeket a kérdéseket is feltettük Donáth Annának a 168 Óra interjújában, amely teljes egészében a december 16-án megjelenő lapszámban olvasható.

Az EP-képviselőt arról is faggattuk, mit tanult Fekete-Győr András bukásából, amelyről kijelentette, minden közösség életében jót tehet az irányváltás és az új lendület, de nem tekintenek vissza, hanem együtt haladnak tovább Fekete-Győr Andrással, aki a Momentum parlamenti listavezetője. Hozzátette, a Momentum szerinte továbbra is a centrumot képviseli, és a közösségét az élénk viták hajtják előre, amely végül kompromisszumban és kohézióban teljesedik ki. Ehhez kapcsolódóan felvetettük, hogy az ellenzéki összefogásnál a választópolgárok még nem tapasztalhatják ezt a bizonyos kohéziót, hiszen amíg a Momentum és Donáth Anna a szociális érzékenységről beszél, addig Márki-Zay Péter migránsszámlálókat állít.

„Márki-Zay Péter a Fidesz kétszínűségére és cinizmusára hívja fel a figyelmet. A kormánypárt gyűlöletpropagandát folytat, miközben tagjai a saját meggazdagodásuk érdekében letelepedési kötvények segítségével bűnözőket engednek be Magyarország és az Európai Unió területére.”

– felelte erre a pártelnök hozzátéve, hogy a miniszterelnök-jelölt nyelvezetét valóban kritizálta, a szándék szintjén azonban egyetértenek. Hangsúlyozta, az összefogásban javában zajlik a közös program megalkotása, amelyet össze kell fésülni Márki-Zay Péter elképzeléseivel. Mint mondta: „ha bizonyos megmozdulásokkal nem tudunk azonosulni, akkor kötelességünk felemelni a hangunkat azokért, akiket képviselünk”.

Szóba került az ellenzéki szavazatszámlálók kérdése is, akikből 2022-ben minimum húszezer főre lenne szükség, így biztosítanák minden szavazókörben a választás biztonságát és transzparenciáját. Donáth Anna ezzel kapcsolatban leszögezte, egy közös ügyről van szó, amelynél fontos a közösség ereje, és a legkisebb falvakba is találni kell embereket. A pártelnököt számon kértük a technikai részletekről, miszerint hogyan lesz megoldva az egységes elosztás, ha a delegáltak semmilyen anyagi juttatásra nem számíthatnak, vagy legalább megkapják-e a benzinköltség és az esetleges szállás részleges vagy teljes megtérítését. Állítása szerint a szándék megvan arra vonatkozóan, hogy a lehető legtöbb segítséget biztosítsák a szavazatszámlálóknak, de megjegyezte. „a szavazatszámlálás benzinköltség és szabadnap nélkül is közös érdekünk”.

A beszélgetésben felmerült még a feles többséggel való alkotmánymódosítás kérdése, illetve az, milyen érdemi változást lehetne elérni a jogállamiság megsértése és a kétharmad nélkül. Donáth Anna azt is elárulta az interjúban, hogyan tervezi az Európai Parlamenti képviselősége mellett hatékonyan irányítani a Momentumot, illetve milyen lépéseket fog szorgalmazni az Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagjaként, amennyiben a kormányváltás után is sérül a demokrácia és a transzparencia. A 168 Óra december 16-i számát megtalálja az újságárusoknál.

(Kiemelt kép: Donáth Annával, a Momentum Mozgalom elnökével készült interjú 2021. December 7-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

16:32

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.