19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

DK: Orbán Viktor semmit nem költött az egészségügyre a járvány alatt

Embert csak ember tud gyógyítani, a magyar egészségügynek pedig az az „egyik drámája, hogy fájóan hiányoznak” az orvosok, háziorvosok, szakdolgozók, ápolók a rendszerből – mondta Dobrev Klára. 

2021. május 25., 13:32

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje szerint a következő években lépésről lépésre vissza kell hívni az egészségügyi rendszerbe a hiányzó orvosokat és ápolókat. Dobrev Klára azt mondta, hogy közel kilencezer szakdolgozó és szakápoló, több, mint ötszáz háziorvos és több, mint háromezer orvos hiányzik az ágazatból.

A párt kormányfőjelöltje, aki a felújított Pestszentimrei Gyermekorvosi Szakrendelő átadásán beszélt úgy fogalmazott: embert csak ember tud gyógyítani, a magyar egészségügynek pedig az az „egyik drámája, hogy fájóan hiányoznak” az orvosok, háziorvosok, szakdolgozók, ápolók a rendszerből. Nagyon sokan elmentek külföldre, és még azok is máshol keresik a boldogulásukat, akik itthon vannak, mert az egészségügyi szektor „totális kivéreztetése” olyan bizonytalanságba taszítja őket, amit nem tudnak vállalni – jelentette ki.

A kormány egészen a járvány elejéig semmit nem tett azért, hogy egy kicsit jobb legyen az egészségügy helyzete, „Orbán Viktor gyakorlatilag semmit nem költött erre”, a járvány alatt kapkodva próbálta menteni a menthetőt – fogalmazott. A fideszes többségnek így is egy olyan törvényt sikerült elfogadni a parlamentben, aminek következtében négyezerrel kevesebben dolgoznak az egészségügyben – tette hozzá.

Szaniszló Sándor kerületi DK-s polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat ugyanúgy elszenvedte a kormányzati elvonásokat, ahogy minden más nagyobb város, vagy fővárosi kerület. Hozzátette, amellett, hogy átadták a gyermekorvosi rendelőt, az elmúlt közel másfél évben sokszor a kormány helyett is nagyon sokat tettek a járványügyi problémák leküzdéséért.  

A polgármester, aki visszautasította, hogy oltásellenesek lennének, példaként említette, hogy többek között maszkot és fertőtlenítőt osztottak, óriásplakátokon hirdették az oltás fontosságát és részt vettek az oltási folyamatban is. Ferencz István általános polgármester-helyettes azt mondta, bízik abban, hogy az önkormányzat és egy új kormány kiemelten figyel majd arra, hogy elősegítsék az orvosi, a gyermekorvosi és a szociális terület ellátását.

(Kiemelt képünk illusztráció: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron, 2021. április 28-án. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)