Demeter Márta 2022-től megint pártot váltana

A Telex információit az LMP is megerősítette. 

2021. augusztus 15., 14:47

Szerző:

Újra pártot váltana Demeter Márta – tudta meg a Telex. A lap szerint ha a 2022-es választáson egyéni mandátumot szerez, Demeter Márta a Jobbik frakciójához kíván csatlakozni. Az információt az LMP sajtóosztálya is megerősítette, a párt országos elnöksége közölte, visszavonják Demeter képviselő-jelölti támogatását.

„Az LMP számára a Jobbik Magyarországért mozgalom fontos és megbízható szövetséges. Az LMP Demeter Márta döntését a kormányváltás érdekében nem fogja semmilyen módon kommentálni”

– írta az LMP sajtóosztálya a Telexnek. A képviselő döntését Jakab Péter megtisztelőnek nevezte a saját Facebook-oldalán.

A korábban MSZP-s, jelenleg pedig az LMP-ben politizáló Demeter a VIII-IX. kerületben indul az ellenzéki előválasztáson. A folyamat során minden jelöltnek meg kell adnia, hogy parlamenti választási győzelem esetén melyik frakcióhoz csatlakozna, Demeter pedig meglepő módon nem a saját pártját – amelynek korábban a társelnöke is volt, jelenleg pedig frakcióvezető-helyettese –, hanem a Jobbikot választotta.

Demeter Márta az esettel kapcsolatban a Facebookon azt írta: 

„Én ma úgy látom, hogy személyesen a legtöbbet akkor tudom tenni a kormányváltásért és az Orbán-rezsim lebontásáért, ha jövőre az ellenzék legharcosabb politikusa, Jakab Péter vezette Jobbik frakciójában folytathatom a munkámat, ha a választóktól újabb mandátumra kapok bizalmat. A Jobbikkal eddig is kiváló volt az együttműködésünk, és jól eső érzés az a politikai és emberi támogatás, amit tőlük eddigi munkám során kaptam.”

– írta a politikus. 

A Telex szerint a képviselő közösségi médiás aktivitását nézve nem teljesen előzmény nélküli a mostani fejlemény. A Facebook-oldalán rögzített posztként az az április 29-i bejegyzés szerepel, amelyben Jakab Péter a támogatásáról biztosítja; az elmúlt napokban közösen kampányoltak a Keleti Pályaudvarnál a Jobbik elnökével, valamint Demeter feltöltött egy videót arról is, hogy Gyöngyösi Márton is őt támogatja a kerületben.

Az eddigi kutatások szerint a VIII-IX. kerületben komoly küzdelem várható. A Republikon július végén megjelent felmérése szerint jelenleg így néz ki a jelöltek népszerűségi versenye:

  • Jámbor András (MSZP-Párbeszéd-Szikra Mozgalom): 21 százalék; 
  • Demeter Márta (LMP-Jobbik): 17 százalék; 
  • Manhalter Dániel (DK): 15 százalék; 
  • Csordás Anett (Momentum): 12 százalék;
  • Bizonytalan: 35 százalék

A Závecz áprilisi felmérésében még egészen másként néztek ki az erőviszonyok ebben a választókerületben. Akkor a DK-s Manhalter Dániel (32 százalék) vezetett Demeter Márta előtt (30 százalék), és Jámbor András (11 százalék) csak a negyedik helyen állt Csordás Anett (18 százalék) mögött. Demeter mostani választása annak is szólhat, hogy év végén a pártok az előválasztáson kialakuló erőviszonyok (kinek hány jelöltje lesz 2022-ben) alapján állítják majd össze a közös listát, a Jobbiknak pedig vélhetően nagyon lobbiereje lehet, mint az LMP-nek.

Demeter Márta távozása érzékeny veszteség az LMP-nek, amely ezzel az egyik legismertebb arcát veszítheti el – írta a Telex. 

 

(Kiemelt kép: Demeter Márta, az LMP képviselője napirend előtti kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 8-án. MTI/Bruzák Noémi)