Nem lesz népszavazás a debreceni akkumulátorgyárról

A felülvizsgálat iránti kérelem nem volt elég alapos. 

2023. április 20., 14:14

Szerző:

Közleményt adott ki akkumulátorügyben a Debreceni Törvényszék, melyben hagyta helyi választási bizottság határozatát, ami a Momentum akkugyárról szóló népszavazási kezdeményezését elutasítja, ugyanis a felülvizsgál iránti kérelem nem volt túl alapos, írja a Debreciner.

A törvényszék hangsúlyozza, a bíróságnak különös felelőssége van azt illetően, hogy csak olyan kérdés kerüljön az aláírásgyűjtés fázisába, amely tárgyban az Alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok alapján valóban lehet népszavazást tartani. 

Közleményükben azt írták, hogy „itt nem arról van szó, hogy megakadályozná azt, hogy az állampolgárok dönthessenek a kérdéses ügyben, hanem arról, hogy egyértelmű legyen a kérdés, amiben döntenek”.

A bíróság szerint nem elvárható a választópolgároktól, hogy a kérdésben szereplő korlátozás valamennyi hatását átlássák. 

„A népszavazásra javasolt kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy arra egyértelműen lehessen válaszolni, továbbá a helyi népszavazás eredménye alapján a képviselő-testület el tudja dönteni, hogy terheli-e döntéshozatali kötelezettség, és ha igen, milyen döntés meghozatalára köteles”.

Erre vonatkozó szakismeret, adatbázis, illetve bármely viszonyítási pont (mérési eredmények, határértékek) ismerete nélkül ugyanis nem mérhető fel, hogy az óránkénti 130 köbméternél nagyobb átlagos vízigényű ipari létesítmények létrehozatalára vonatkozó tilalom milyen konkrét következményekkel, változásokkal járna”, olvasható a közleményben. 

(Kiemelt képünkön a Civil Fórum Debrecen Egyesület közvélemény kutatást tart a kínai akkumulátorgyárról.Fotó: Civil Fórum Debrecen Egyesület Facebook)