Nem oszlatták fel a rendőrök a Mi Hazánk cigánybűnözőző tüntetőit, hiába volt törvénytelen a rendezvény

2020. május 28., 20:57

Szerző:

Több tucat rendőr vonult ki csütörtök délután az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) VII. kerületi, Dohány utcai székháza elé, ahová a Deák Ferenc téri kettős gyilkosság után hirdetett meg „felvonulást a bűnözés ellen” a Mi Hazánk Mozgalom. Felhívásukban arra utaltak, hogy az elkövető cigány származású, és van „cigánybűnözés” - számolt be a hvg.hu.

 

 

A rendőrség a megmozdulást nem engedélyezte; szerintük a rendezvény gyűlésnek számít, ezért tájékoztatták a párt tisztségviselőit a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról. A Mi Hazánk ennek ellenére jelezte, hogy nem tettek le a demonstrációról.

 

 

A rendőrök lezárták a Dohány utcát az Osvát utcától kifelé, sem gyalogosokat, sem az autós forgalmat nem engedték át.

A gyűlésre érkezőket figyelmeztették, hogy szabálysértést követnek el, mert a rendkívüli jogrend tiltja a gyülekezést. Többek ellen feljelentést tettek, de a rendőrség nem próbálta megakadályozni a tüntetést.

A beszédek fél hét körül értek véget, az összegyűlt demonstrálók elindultak a Nagykörúton a Deák Ferenc tér, a gyilkosság helyszíne felé. A résztvevők húsz percen át rigmusokat kántáltak, majd elénekelték a Himnuszt. A demonstráció fél hét előtt véget ért, a többség hazaindult.

A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton
A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: Kovács Tamás
A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: Kovács Tamás

Csütörtök délelőtt az Országos Roma Önkormányzat sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a demonstráció idejére kiürítik a székházat. A szervezet azt kérte, hogy az emberek ne dőljenek be a provokációnak, tartsák be a járványügyi szabályokat, és maradjanak otthon.

Azt is közölték, hogy nem lehet kollektíven bűnözőknek beállítani közel egymillió embert, mint hogy szerintük az is bűn, hogy az „egyéni felelősség őszinte kimondása helyett, provokálnak egy egész népcsoportot”.

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.