Ezen mindenki csak nyerhet

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.

2022. június 30., 15:08

Szerző:

 

A NATO-csatlakozás melletti döntést csak az orosz-ukrán háború váltotta ki, vagy már korábban is felvetődött a tagság gondolata?

Svédországban néhány politikai párt már évek, sőt évtizedek óta határozottan támogatja a NATO-tagságot. Idővel más pártok is csatlakoztak hozzájuk, viszont egyes pártok azt képviselték, hogy katonailag maradjunk továbbra is a szövetségi tömbökön kívül. Ez a fajta megosztottság már jó néhány éve a svéd belpolitika része. Az orosz-ukrán háború kitörése azonban mindenkit arra késztetett, hogy felülvizsgálja korábbi meggyőződését  Svédország biztonsági helyzetével kapcsolatban. Ez a gyors szemléletváltás nem csak a politikusokra, hanem a közvéleményre is igaz volt – mintha egy földrengés rázta volna meg a svéd biztonságpolitikai gondolkodást. A parlament majdnem minden tagja arra a következtetésre jutott, hogy innentől a katonai tömbön kívül maradás politikája már nem lesz elég a biztonságunk szavatolásához. A parlamenti pártok létrehoztak egy munkacsoportot, amely elemezte és értékelte Svédország biztonsági helyzetét. Végül mind a nyolc parlamenti párt egyetértett az értékeléssel, és hat úgy döntött, hogy Svédországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz.

 

A NATO-csatlakozásukból ön szerint ki nyer többet? Svédország és Finnország, vagy a NATO?

Ebből a helyzetből mindenki csak nyerhet. Egyrészt Svédország és Finnország tagság nélkül is rendkívül jól integrálódott a NATO-együttműködésbe, de a hivatalos taggá válás nélkül a két ország nem rendelkezik olyan védelmi tervezéssel, mint a NATO, valamint a kollektív védelem, vagyis az 5. cikkely sem vonatkozik ránk. Ha az Oroszországgal kapcsolatos helyzet romlana, ezek nélkülözhetetlenek lennének Svédország biztonsága szempontjából. Másrészt, mi NATO tagként Észak-Európa nagy részének tudnánk védelmet nyújtani, vagyis a NATO keleti szárnyát védenénk, ami a balti országok és Lengyelország számára is fontos.

A két ország hadereje sem elhanyagolható tényező.

A két ország igen erős védelmi erővel rendelkezik: ott a finn hadsereg, a svéd légierő és haditengerészet, ott vannak a tengeralattjáróink és a magas szintű hírszerzési képességeink is. Tehát ez határozottan olyan szituáció, amiből mindenki csak nyerhet. Mi nagyobb biztonságot kapunk, ezért pedig egy nagyon modern és fejlett haderőt kínálunk cserébe.

A cikket teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. június 30-án megjelent számában olvasható.

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.