Czeglédy Csaba: Ez egy szörnyen aljas dolog

2018. március 3., 07:15

Szerző:

Ő és a cége is többeknek az útjában áll, politikai és üzleti okok miatt tartják előzetes letartóztatásban – állítja Czeglédy Csaba. Az MSZP szombathelyi önkormányzati képviselője a Népszavának adott interjút. Elmondása szerint azoknak a listája, akiknek az útjában áll:

  • Májusban egy DK-s politikus megbízásából feljelentést tett Mészáros Lőrinc ellen, amiért a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adott ki tao-adatokat.
  • Ő az MSZP szóvivőjének, Nyakó Istvánnak a jogi képviselője abban az ügyben, amelyben kopaszok akadályozták meg, hogy időben leadhassák a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdést.
  • 2017 tavaszán több olyan ügy és foglalkozni kezdett, amelyben terhelő bizonyítékok kerültek elő arra, hogy kormánypárti politikusok és közeli hozzátartozóik miként gazdagodtak, továbbá milyen pénzmozgások voltak és külföldi számláikon. Az elképzelés – fűzi hozzá – hogy 2017 őszén az anyagot rajta keresztül eljuttatják újságíróknak, akikben ő megbízik, és akik aztán ellenőrzik valósak-e az iratok, adatok. Az ügy decemberben már nyilvánosságra kerülhetett volna.

Czeglédy Csaba ellen az a vád, hogy a hozzá köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Ügyészségi közlések szerint az okozott kár 6,3 milliárd forint. A politikus nyolc és fél hónapot ült előzetes letartóztatásban, mielőtt csütörtökön visszanyerte volna szabadságát, mert országgyűlési képviselő-jelöltként védi a mentelmi jog. Azt állítja, hogy nem akarja megúszni az ügyet, de szerinte jogtalanul tartják fogva. – Különös ok kell, hogy valakit előzetes letartóztatásba tartsanak. Nem készítek elő bűncselekményt, nem akarok tanúkat befolyásolni, csütörtökön kerültem szabadlábra azóta megszökhettem volna. Be fogom bizonyítani az igazamat – mondja erről. Beszél arról is, hogy a börtönben is kapott jelzéseket és üzeneteket.

– Amikor például egy hivatalos személy megkérdezi, hogy akarom-e látni a gyerekeimet, majd este a tévében azt hallom, hogy a DK és az MSZP pénzszállítója voltam, abból nem volt nehéz összeraknom, hogy a hatalom mit vár el tőlem. Ha nyáron nekiálltam volna Botka Lászlót, Gyurcsány Ferencet, a DK-t, az MSZP-t feketíteni, akkor már szeptemberben otthon lettem volna

– mondja erről. Emlékeztet arra is, hogy a Humán Operátor Zrt. szemben 2011-2017 között egy évet érintően született elmarasztaló NAV-határozat, és ez az ügy is az Európai Unió Bírósága előtt landolt. Állítása szerint 2011-ben felhívták „olyan budapesti emberek, akik mögött piacot ismerő, fideszes kapcsolati rendszer sejlett fel”, és meg akarták venni a cégét, de olyan alacsony áron, amely még az ő ingatlanvagyonuknál is kisebb volt. Azután, hogy ő erre nemet mondott, az ajánlattevők hangneme megváltozott. – Ha ők nem folynak bele a cégünkbe, akkor nem tudnak megvédeni a NAV vizsgálatoktól – meséli. Ami az ellene felhozott  vádakat illeti, az állítja, húsz éven át élt hónapról hónapra, hogy mindenkit ki tudjanak fizetni időben, az ügyészség viszont olyan mértékű csalással gyanúsította meg, amely az nem következik az életviteléből. – Nincs luxusházam, nem találtak nálam kötegekben álló pénzt vagy luxusautókat” – hívja fel a figyelmet. 

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Czeglédy Csaba szerint egy előnye azért van annak, hogy nyolc és fél hónapot előzetes letartóztatásban töltött, mégpedig az, hogy róla most már mindenki tudhatja, hogy nem a Fidesz embere. Emiatt történhetett – kockáztatja meg, hogy a csütörtöki szabadulása azután valaki sietve a kezébe is nyomott az Orbán Viktor veje, Tiborcz István körül gyűrűző Elios-ügyben eddig nem ismert iratokat. Ezeket el is kezdte átnézni.

A Népszava interjúja már azután készült, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kérésére a Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztette Czeglédy Csaba mentelmi jogát. Este a politikust Szombathelyen újra őrizetbe vették. – Ez egy szörnyen aljas dolog – mondja arról, hogy az Orbán-kormányhoz közeli sajtóban a neve a diákok megkárosítójaként vált ismertté. 

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.