A cukorbetegség miatti halálozásban az uniós szégyenlista élmezőnyébe került a Dél-Dunántúl

2019. november 14., 13:41

Szerző:

Az Eurostat legfrissebb, 2016-os adatokon nyugvó statisztikája szerint átlagosan 45 ember hal meg 100 ezer emberre vetítve a cukorbetegség valamilyen szövődményében. Összesen 114 400 ilyen esetet regisztráltak az EU-ban három éve, ami az összes halálozás 2 százalékát teszi ki.

Magyarországon szinte minden régió az átlag alatti halálozási adatokat produkált,

a sorból a Dél-Dunántúl lóg ki, ahol 51,88 cukorbetegség miatti halálesetet regisztráltak, ezzel az eredménnyel a régió uniós összehasonlításban a 9. helyet foglalja el a 276 úgynevezett NUTS2 régió összehasonlításában.

Uniós szinten a legrosszabb helyzet a portugál Açores-régióban van, ahol 76 haláleset jut 100 ezer lakosra, amit Ciprus egésze (64) és a szintén portugál Madeira régiója (60) követ.

A legjobb számokat Észak-Nyugat Romániában (6) és Bukarest régiójában mérték.

Utóbbit némileg megmagyarázhatja, hogy az elhunytakat nem feltétlen a betegség áldozatának tekintik, mikor felvezetik a kórházak a statisztikát. A cukorbetegség miatti vérnyomás-gondok például sok haláleset okoznak, de az a statisztikában a keringési betegségek miatti halálozásokhoz sorolják, jó eséllyel ez történhet Romániában, de más tagországokban is.

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.