Csömör meghódítására készült a Fidesz, de a polgármesterjelöltjüket költségvetési csalással helyezték vád alá

2019. október 11., 07:12

Szerző:

Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje az 5. rendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult, tudta meg az Index.

A Fővárosi Főügyészség annyit erősített meg, hogy a 2017. május 31-én született vádiratban 13 emberrel szemben emeltek vádat. A vádlottak közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és valótlan tartalmú együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe, és ezzel a költségvetésnek 216-tól 421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak.

Az MVH 2013. április 11-én helyszíni ellenőrzést tartott egy Istenmezeje úti ingatlanon, hogy ellenőrizze a támogatás alapján oda beszerzett gépeket. Az MHV az ellenőrzés alapján elutasította a kifizetési kérelmet. A vádirat szerint a helyszínre beszerzett gépek nem egyeztek meg a támogatási kérelemben szereplő eszközökkel, a gépek áfamentes piaci értéke lényegesen alacsonyabb volt a kérelemben megjelöltnél. Azok tényleges értéke összesen 33 700 000 forint volt, amivel a vádlottak megtévesztették a támogatást nyújtó MHV-t. A cselekménnyel okozott vagyoni hátrány 216 millió forint volt, amely nem térült meg, tartalmazza a vádirat.

Csömörön vélhetőleg azért indította a kormánypárt az egykori válogatott, magyar bajnok atléta, helyben közismert és még egy tornacsarnokot is építtető Bánhidit, mert a Fidesz 2010-ben teljesen kibukott a település vezetéséből, és azóta sem tud labdába rúgni ott. 2010-ben a választást egy helyi civil szervezet, a Csömöri Civil Egyesület nyerte meg. A polgármester Fábri István lett, aki 64 százalékot kapott, míg a fideszes Vella Nándor György csak 32 százalékot. A nyolcfős képviselő-testületbe a Csömöri Civil Egyesület 6 képviselője és két független került be, akik szintén az egyesület támogatásával indultak.

Az arányok a 2014-es választáson sem módosultak jelentősen, igaz, akkor a Fidesz már nem is indult - legalább is nem saját nevén. Szeretlek Csömör néven szerveződött meg egy másik egyesület, amelynek jelöltjei között négy az előző választáson még a Fidesz a színeiben indult. De így se jutottak sokra: Fábri István 60 százalékkal őrizte meg polgármesteri helyét, a Szeretlek Csömör jelöltje 39 százalékot kapott.