Változás lesz a CSOK-ban és a falusi CSOK-ban is

Jelentősen változik a CSOK és a falusi CSOK feltételrendszere is a közeljövőben, mutatjuk, hogyan.

2023. május 13., 16:26

Szerző:

Új kormányrendelet jelent meg, ami szabályozza a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a hozzá kapcsolódó falusi CSOK új feltételrendszerét, írja az Infostart. A pénteken este közzétett rendelet szerint a preferált kistelepülések listája bővül a Csongrád-Csanád vármegyei Tömörkénnyel, a falusi CSOK esetében pedig a kivitelezési munkálatok határidejét az eddigihez viszonyítva egy évvel meghosszabbítják.

Így a falusi CSOK támogatási szerződés keretében elvégzett lakóépületi felújítások végső határideje minden igénylő esetében a szerződés megkötésétől számított 3 évről 4 évre változik.

Egy alkalommal az eredeti időszak lejárta előtt pedig minden igénylő kérelmezheti a a vállalt építési, korszerűsítési munkálatok vagy azok költségének megváltozása miatt a támogatási szerződés és a költségvetés módosítását, ha így az előírt feltételek biztosítása megvalósulhat.

A sima CSOK esetében változás, hogy a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Így a támogatási jogviszonyt követően létrejött gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetik a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásba vagy házba, ahogy arra a támogatási jogviszony létesítésével egyidejűleg jelenleg is lehetőség van.

Egyszerűsödnek az előírt bentlakás feltételei is

A csoknál adminisztrációs könnyebbséget jelent, hogy megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakóingatlan szerepel. Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét. Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a csok folyósítását követően. Az automatikus ellenőrzés a módosítás utáni új igényléseknél kezdődik meg.

Ezen felül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

A módosítás bevezeti az életvitelszerű bentlakás fogalmát, és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, valamint pontosították a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

(Kiemelt kép: Az építkezéseken elkopott, elhagyott kőműves védőkesztyűk. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

14:50

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.