Csepreghy Voldemortról: Nem lényegesek a jó fideszes kapcsolatok

„Nem lényegesek” a Voldemort-ügyben érintett Public Sector Consulting Kft.tulajdonosának jó fideszes kapcsolatai, mert rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra – így reagált Csepreghy Nándor csütörtök reggel .

2016. augusztus 11., 12:50

A 168 Óra birtokába jutott

lehallgatási jegyzőkönyvek szerintMengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő kenőpénzt kért egy uniós pályázat kiírásáért, miközben, úgy tűnik, közbenjárására tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt év októberében a Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében elnevezésű felhívást.

A politikus összehozta a pályázni vágyókat egy pályázatíróval, aki azt mondta nekik, hogy miután elnyerik a támogatást, ötven százalékot vissza kell csorgatni. Később ez az összeg 90 százalékra ugrott, de Mengyi azzal nyugtatta őket, hogy hosszú távon terveznek velük, és a következő költségvetési ciklusban akár kétmilliárd forintra is pályázhatnak, és annak már tényleg csak a felét kell visszautalniuk. Mengyi az összeget „alkotmányos költségnek” nevezte, és Voldemort Nagyúrnak szólíttatta magát.

A 168 Óra azt is kiderítette, hogy a nyilvánvalóan fiktív pályázatot összeállító Public Sector Consulting Kft. fő tulajdonosa Holbok Sándor. Ő volt az egyik Fidesz-alapítónak, Szájer Józsefnek a kabinetfőnöke és a Habony Árpád vezényelte központi kampánycsapat egyik területfelelőse.

Csepreghy Nándor mindezzel kapcsolatban az ATV-ben azt mondta, az ügyben egy átfogó elemzést kértek, hogy a cég 2007 óta milyen uniós pályázatokban vett részt. A jelentésből kiderült: ezeknek a száma ötven és hetven közé tehető. Csepreghy azt szeretné, ha teljes körű feltárás történne az ügyben.

Hangsúlyozta: nem történt meg a közpénzek kifizetése, hiszen az Emmi visszavonta a kiírt pályázatot. Csepreghy szerint így csak az a kérdés, hogy megtörtént-e a bűncselekmény előkészületének minősülő korrupciós tett, vagy sem.

Látható, hogy a miniszterhelyettes próbálja szavaival kisebbíteni az ügy súlyát, de az elkövetéskor hatályos Büntető törvénykönyv a következőképpen rendelkezik a hivatali vesztegetés elfogadásáról (Btk. 294. §): „az a hivatalos személy, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér (...) bűntett miatt (...) szabadságvesztéssel büntetendő”. A Csepreghy által említett kísérletről tehát szó sincs, a bűncselekmény befejezett akkor is, ha az ügyfél az előny kérését visszautasítja vagy valami okból nem jut hozzá az előnyhöz.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.