Cseh Katalin: Az emberek ki voltak éhezve arra, hogy fiatal, új arcok jelenjenek meg

Az EP-választás megmutatta, hogy a Momentum Magyarország harmadik legerősebb pártja – mondja Cseh Katalin, a párt uniós listavezetője, aki Donáth Annával együtt bejutott az Európai Parlamentbe. Beszél arról is, hogy kitartanak amellett: az önkormányzati választásokon az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás nyertesét támogatják. Cseh Katalin azt ígéri, folytatni fogja a párbeszédes Jávor Benedek munkáját: a helyi korrupciót és a paksi visszásságokat igyekszik majd feltárni.

2019. május 31., 06:40

Szerző:

– Hajnalig tartott az eredményváró buli? Másnap reggel fél ötkor válaszolt az SMS-emre.

– Meg kellett ünnepelni a sikeres kampányt és azt a két évet, ami alatt ez a fantasztikus közösség lelkesen, ingyen felépítette Magyarország harmadik legnagyobb pártját.

– Csak a belső mag volt ott, vagy az aktivistákat is meghívták?

– Mi nem az a párt vagyunk, ahol a vezetőség bezárkózik és külön bulit tart. Az ország számos pontjáról jöttek emberek. Sokan csak a szavazatszámlálás után kerekedtek fel.

Fotó: Merész Márton

– Sok felmérés jelezte, hogy ön nagy valószínűséggel bekerül az unió parlamentjébe, de Donáth Anna sikerén sokan meglepődtek, még ő maga is.

– A kampányban minden településen nagy szeretettel fogadtak minket, láttuk, az emberek vágynak a változásra, ki voltak éhezve arra, hogy fiatal, új arcok jelenjenek meg, akik reményt tudnak adni ennek az elfásult ellenzéki térnek. Jó érzés volt, bíztunk abban, hogy az eredmények visszaigazolják, kemény munkával el lehet érni eredményt. Még az orbáni Magyarországon is. Boldog voltam, amikor megláttam a számokat, megérdemeltük a sikert. Mindez megmutatta: a Momentummal komolyan számolni kell.

– Ha profilozni kellene, hogyan határozná meg, ki az átlagos Momentum-szavazó? Ha a neten terjedő gifeket vagy a NER-felismerő applikációjukat nézem, akkor a fiatalokat célozták meg. De ehhez az eredményhez más korosztályok is kellettek.

– A momentumos szavazó olyan ember, akinek elege van, és változtatni akar, mert azt látja, hogy Magyarország elpazarolja a lehetőségeit. A momentumos szavazó dühös azokra a politikusokra, akik évek, évtizedek óta ott ülnek a parlamentben, és csak beszélnek, nem cselekszenek. A momentumos szavazó látja a korrupciót, és zavarja, amit lát. Azt tapasztalja, hogy idehaza nem tehetséggel lehet gyarapodni, hanem haveri alapon. Tudja, hogy Magyarország az unió nélkül kudarcra van ítélve, és felháborítja, hogy EU-s pénzből unióellenes kampányt folytat a kormány. A momentumos szavazó védi a környezetét. Felháborodik azon, hogy a magyar kormány semmit sem tesz a klímaváltozás ellen.

– De ez a profil a DK-s szavazóra is illik, vagy a szocialista szimpatizánsokra is.

– A Momentum ma már nem csak a fiatalok pártja, jelentős bázisunk az a nagyszülői réteg, amelynek tagjai félnek attól, hogy unokáik külföldre költöznek, nem fognak tudni magyarul. Ebben a kampányban sok szavazó állt mellénk, ők értékelték, hogy a mi pártunk beszél a legtöbbet Magyarország valódi problémáiról: az oktatásról, az egészségügyről és a munkahelyteremtésről. Sokféle motiváció segítségével lehet valaki momentumos.

– Mi hatott a szavazókra? A párt az uniós támogatások rossz felhasználásáról beszélt, egyszerű üzenetekkel operált. Vagy az ellenzéki voksolók egyszerűen csak csalódtak a hagyományos pártjaikban, a NER részének tartották őket, ezért szavaztak önökre? Esetleg azért váltak szimpatikussá, mert a Momentumot még elkerülte a botrány, míg a többi pártot lépten-nyomon utolérte?

– Kellett a komoly problémákra fókuszáló üzenet is, egyértelmű, hogy az uniós pénzek körüli korrupció jelen van a mindennapjainkban, ugyanakkor nem jut pénz arra, hogy fejlesszük az oktatást, normális körülményeket teremtsünk az egészségügyben. Sok munka kellett a sikerhez, kistelepüléseken is ott voltunk a pultjainkkal, mi dobáltuk be a szórólapjainkat a postaládákba. De kellett hozzá hiteles csapat, amely nem volt balhés, és végig őszintén hitt abban, amit csinál.

– Gondolom, nem kérdés, hogy az ALDE, vagyis a liberálisok frakciójában kap majd széket.

– Valóban nem.

– Az ALDE a harmadik legnagyobb szövetség lesz az uniós parlamentben, így a mérleg nyelve lehet. Korábban kitérő választ adott, ha a csúcsjelöltek támogatottságáról kérdezték. Van már válasza arra, hogy Weberre vagy Timmermansra fog szavazni?

– Egyelőre még a választékot sem látjuk, nem tudjuk, kik között kell majd dönteni, azóta újabb nevek is felmerültek. De csak olyan csúcsjelöltet fogok támogatni, aki határozottan kiáll a magyar jogállamiság visszaállításáért, fellép a korrupció ellen, és aki határozottan küzd a populizmus és a szélsőségesek ellen.

– Ez mindkettőjükre igaz. Weber kijelentette, hogy nem támogatja a szélsőséges pártokat, feltételeket szabott Orbánnak. Timmermans meg arról beszélt, hogy a magyar kormányfő és a Fidesz történelmi kockázatot jelent.

– Beszélni lehet, de én tetteket szeretnék látni.

– Milyeneket?

Például hogy Weber átgondolja, a Fidesznek van-e helye az Európai Néppártban, de párttársaival nem felfüggesztik a magyar kormánypártot, hanem kimondják, ilyen szélsőségnek nincs helye közöttük. Azt várom mindkettőjüktől, hogy vázoljanak fel olyan hiteles, erős alternatívát, amely választ ad arra, hogyan tudjuk legyőzni az Európát szétbomlasztani kívánó erőket. Illetve tervet akarok látni arról, hogyan tüntetjük el a jóléti szakadékot Kelet és Nyugat között. Várom, hogy meggyőzzenek. De Weber még 2018-ban is a Fidesznek kampányolt. Ezt nehezen fogja elfelejteni az ALDE és az ALDE-hoz csatlakozó Macron-párt.

– De egy alkufolyamat része lesz a győztes csúcsjelölt kiválasztása: a pártok vezetői állapodnak meg szövetségekről, támogatandó vezetőről.

– Az alkukban az elveknek fontos szerepük van. Nekem is beleszólásom lesz abba, hogy kit választunk meg. A legjobb vezetőt kell megtalálnunk, hiszen Európa olyan problémákkal bajlódik, amelyeket egy jobb híján kijelölt vezetővel nem lehet megoldani. Európát vezetni kell, mert Európa nagyhatalom, nem pedig egyszerűen egy nagy bürokratikus intézmény.

– Sok elemző úgy látja, az ellenzéki oldalon nem átmeneti a mostani átrendeződés. Ön is így gondolja?

– A választás megmutatta, hogy munkával, megfelelő vízióval lehet eredményt elérni. Azok a pártok teljesítettek jól, amelyek keményen dolgoztak a kampányban. A választás megmutatta, hogy a Momentum Magyarország harmadik legerősebb pártja. Ráadásul elvettük a Fidesz kétharmadát. Ki fog derülni, mennyire tartós ez az eredmény, de én is úgy gondolom, hogy nagyon hosszú távra alakult át az ellenzéki térfél.

– Vagyis ön szerint a munkát jelzi az eredmény, és nem azt, hogy a választók nem kértek a NER-rel való együttműködés gyanújába keveredő MSZP-ből, Jobbikból, LMP-ből?

– A saját eredményeinkről tudok beszélni: arról, hogy aktivistáink több tízezer órát dolgoztak, programunk valódi megoldásokat kínált, és nem csak szövegelt. Voltak hozzá hiteles szereplőink, országos hálózatunk. Azt, hogy más párt mit csinált, nem érdekel.

 

– Politikus válasz volt. Elkezdődtek a találgatások, hogy az eredmény kinyit-e újra korábban már lezárt vitákat. Például kérdés, hogy az önkormányzati választásra gründolt megállapodásokat, szövetségeket újra kell-e tárgyalni. Kiderült, hogy Budapesten a Momentum, a DK és az MSZP közösen legyőzheti a Fideszt, nincs szükségük a Jobbikra meg az LMP-re. A DK már jelezte, nem kezdeményezi a megállapodások újratárgyalását. És önök?

– Korábban is mondtuk, azt szeretnénk, hogy minden településen egy jelölt álljon a Fidesszel szemben. A választás eredményéből az biztosan következik, hogy a választók nem a taktikára kíváncsiak, hogy ki kivel, mikor fog össze, hanem arra, hogy ki és mit kínál az országnak. Azt szeretném elérni, hogy a következő hónapokban ne az ellenzéki taktikától legyen hangos az ellenzéki média, hanem a vízióról, arról, hogy helyben mit tudunk tenni az uniós pénzek jó felhasználásáért, a korrupció ellen.

– Ez mind szép, de a Karácsony Gergely fővárosi polgármesterjelölti listáján öt, Momentum által támogatott aspiráns, hat DK-s szerepel, és 12-en vannak, akik az MSZP, illetve Párbeszéd jelöltjei. Ez nem tükrözi a jelenlegi eredményeket. Önök harmadikok lettek a DK és a Fidesz mögött a fővárosban. A Momentum sok budapesti kerületben a DK-t is megelőzi.

– Nem tudok mást mondani, a legjobb jelölteket szeretnénk megtalálni, azokat, akik megszólítják az embereket és képesek leváltani a fideszes ellenfelüket.

– A kitérő válasz azt jelenti, még nem született döntés a megállapodások esetleges újratárgyalásáról?

– Nézze, én az európai képviselői mandátumommal fogok segíteni azoknak a politikusoknak, akiknek erről helyben meg kell hozniuk a döntést. A tárgyalás politikai része nem az én feladatom. A Momentum kitart korábbi döntése mellett: a fővárosi előválasztás győztesét támogatjuk.

– Korábban gondolkodtak arról, hogy saját főpolgármester-jelöltet indítanak. A mostani eredmények ismeretében nekirugaszkodnak újra a keresésnek, vagy maradnak Karácsony Gergely mögött?

– Az előválasztás győztesét támogatjuk.

– Diplomatikus. Van tervük arra, hogy mit tesznek a következő napokban, hogy mielőbb ráfordulhassanak az önkormányzati voksolás kampányára?

– Minél hamarabb le kell zárni a tárgyalásokat, hogy a képviselőjelöltek dolgozhassanak.

Fotó: Merész Márton

– Négy megyében lettek negyedikek, másik négy megyében ötödikek a Fidesz, a DK, a Jobbik és az MSZP mögött. De mindenhol öt százalék körül teljesítettek. Ahhoz képest, hogy két éve fővárosi szervezetként indultak, hálózatépítésben mintha jobban teljesítettek volna a többieknél.

– Sokan azt kérdezték, honnan volt pénzünk arra, hogy kiépítsük ezt a hálózatot. Hát elárulom a titkot: önkénteseink ingyen végezték a munkát. Sok településen harmadikak lettünk. A NER lebontásához elengedhetetlen, hogy ott legyünk a piacokon, beszélgessünk az emberekkel az ő valódi problémáikról, hogy saját sajtót terjesszünk.

– A vidéki ellenzéki megállapodásokkal mi lesz? Sok helyen korábban nem voltak jelen, most viszont tényezővé váltak.

– A legtöbb helyen még folyamatban vannak a tárgyalások. Azt szeretnénk, ha a tíz százalék körüli momentumos szavazó megfelelően lenne képviselve.

– Mi lesz az első dolga az Európai Parlamentben?

– Frakcióülésen veszek részt. Aztán utána fogok járni helyi korrupciós ügyeknek, ez kinyithatja a választók szemét, hogy Magyarországon változásra van szükség. Emellett folytatni szeretném az általam tisztelt Jávor Benedek munkáját: a zöld választókat is képviselni fogja a Momentum, és a paksi atomerőmű körüli visszásság feltárása sem fog megszakadni.

– A választási vereség után Jávor Benedek visszavonul. Az MSZP–Párbeszéd közös lista negyedik helyéről nem jutott be ismét az uniós parlamentbe. Azt mondta, munkát keres. Nem adnak neki?

– Ő példakép számomra, megmutatta, hogyan lehet a maximumot kihozni egy uniós mandátumból. Sajnálom, hogy nem tudunk együtt dolgozni a következő ciklusban, de remélem, hogy a tanácsait kikérhetem.