A három milliárdosnak hitelre volt szüksége a tihanyi-projekt megvalósításához

Egy újabb luxushotellel gazdagodhat Magyarország.

2021. december 16., 20:08

Szerző:

Még mindig a bontási munkálatokra keres kivitelezőt a CDHT Hotel Projekt Kft. az elektronikus közbeszerzési rendszerben elérhető dokumentumok alapján – írja az mfor.hu. Bár az ajánlattételi határidő november 18-án lejárt, még azóta sem sikerült kiválasztani a nyertes vállalkozót, aki elvégezheti a volt tihanyi pártüdülő területén lévő korábbi szállóépületek és szociális épületek bontását.

A bírálati szakaszban lévő eljárás mellett sem állt le az élet a tihanyi projektért felelős CDHT Hotel Projekt Kft.-nél, mely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Garancsi István nagyvállalkozó és Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában van.

A cég szeptember 28-án a cég hitelt vett fel az egyik közvetett tulajdonos, Csányi Sándor által vezetett az OTP Banktól.

Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derül ki, hogy a kft. 5,5 milliárd forint beruházási hitelt kapott. Emellett november 25-én arról határoztak a tulajdonosok, hogy a cég 60 millió forint törzstőkéjét a triplájára, 180 millió forintra emelik.

A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, így az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary-cégcsoport birtokába került. A kastély több mint 10 éve üresen áll, a végső cél egy körülbelül 100-150 szobás komplexum lehet. A főépületben csak 15 lakosztályt alakítanának ki, és a hat hektáros birtokon felhúznának még két épületet. A luxushotel négy-öt csillagos lehet majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.