Csaknem 15 millió ukrán hagyta el az otthonát – eddig

Becslések szerint mintegy 14 millió embernek kellett elhagynia az otthonát Ukrajnában az orosz invázió miatt – jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa, a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban.

2022. november 3., 14:34

Szerző:

Az Euronews tudósítása szerint Filippo Grandi közölte: világszerte több mint 103 millióra emelkedett a menekültek és otthonukat elhagyni kényszerülők száma, illetve visszautasította, hogy Európa képtelen lenne megbirkózni a menekültválsággal.

„Az Európai Unió jól reagál, tévesek azok az egyes politikusok által gyakran ismételt kijelentések, melyek szerint Európa megtelt, a költözés lehetetlen, vagy hogy nincs nyilvános támogatás a menekülteknek"

– fogalmazott Grandi.

A menekültügyi főbiztos arról is beszélt, hogy Ukrajna lakosságára nagyon kemény tél vár rendkívül nehéz körülmények között, így a humanitárius segítségnyújtás „csak egy csepp a szükségletek tengerében". Grandi szerint le kell állítani az értelmetlen háborút, de a konfliktus valószínű elhúzódására való tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) további menekülthullámokra készül fel Ukrajna területén belül és azon kívül is.

(Kiemelt kép: Ukrajnai menekültek a BOK csarnokban kialakított tranzitközpontban, 2022. március 22-én. Fotó: Karancsi Rudolf)