Covid-pótlék: van, ahol megalázóan keveset, máshol még annyit sem fizetnek a dolgozóknak

A kórházi vezetés határozza meg, hogy kapnak-e pluszbért a covid-osztályokon dolgozók.

2021. április 9., 06:18

Szerző:

A Független Egészségügyi Szakszervezet konkrét javaslatot dolgozott ki annak érdekében, hogy a rendszer ne kizsigerelő és demoralizáló legyen és egy esetleges döntésen alapuljon, hogy ki kap pluszbért a koronavírusos betegek ellátás után. Szeretnék, ha egységes és ösztönző lenne a covid-pótlék mindenki számára. „A jelenlegi Covid-pótlék rendszer teljesen esetleges, semmilyen központi intézkedés nem született ezzel kapcsolatban” – mondta Soós Adrianna, a FESz elnöke az ATV Start című műsorában.

A szakértő szerint az intézmények, amelyek azt gondolják, hogy a többletmunka, a sokkal kedvezőtlenebb körülmények, a kiégés veszélye többletjuttatást érdemelnek, azok adnak pénzt a dolgozóiknak, akik nem így látják, nem.

Mint mondta, a sok haláleset megviseli az edzettebb egészségügyi dolgozókat is, azonban esély és idő sincs a mentális segítésükre.

​Hozzátette, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakban a kezdetektől fogva egy fillért sem fizetnek, holott rendkívül terhelt a koronavírusos betegek ellátásában, de a Heves Megyei Kórház is ide sorolható. Itt egy 12 órás műszak alatt 5000 forint egy ápoló bruttó pótléka. Átlagosan 1000 Ft/óra díjat kapnak pótlékként az egészségügyi dolgozók, míg a katonák, ha elmennek egy oltópontra segíteni, nap 10 000 forintot – mondta Soós.

A szakszervezet konkrét javaslatot dolgozott ki a Covid-pótlékról, amelyet a miniszterelnöknek és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak is megküldtek. Ez alapján a pluszösszegnek 250 ezer Ft/hó vagy 1500 Ft/óra kellene lennie. Soós Adriana szerint ezzel lehetne ösztönözni a munkavállalókat, és megbecsülni értékes segítségüket. Így szívesebben dolgoznának a koronavírus-osztályokon.

(Fotó: MTI | Balázs Attila)