Cipőre sincs pénz a siófoki mentőszolgálatnál, gyűjtést szerveztek

A siófokon szolgáló mentők álma 37 pár strapabíró cipő, de a munkaruházatra kapott pénzből erre nem futja nekik.

2024. március 25., 16:10

Szerző:

Civilek igyekeznek összedobni annyi pénzt, hogy a siófoki mentők mindegyikének lábára jusson legalább egy pár munkavédelmi cipő. A Magyar Narancs azt írja, az Országos Mentőszolgálat évente 7000 forintot ad cipőre a mentősöknek, de ennyiért sehol nem lehet kapni olyan strapabíró lábbelit, amilyenre szükségük lenne.

„A Siófoki Mentők most a ti segítségeteket kérik! Céljuk, hogy minden szolgálatot teljesítő mentő lábára jusson egy új munkavédelmi cipő! Tehát az álmuk 37 pár cipő, amiben szolgálatteljesítés közben kényelmesen tudnak mozogni” – ez a felhívás jelent meg a Siófoki Mentő Alapítvány Facebook-oldalán még február első felében.

A gyűjtés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy balesethez kivonuló mentőcsapat tagja kiömlött benzinre lépett, mert csak úgy tudta kiemelni a sérültet. A benzin elbánt a rajta lévő olcsó kínai cipő gumitalpával, így a mentősnek az a mentés egy pár cipőjébe került.

A cikk szerint az emberek ledöbbentek, hogy a mentős szakápolóknak gyakorlatilag koldulniuk kell a munkacipőért, amit egy frissen munkába állt építőipari segédmunkás alapból ingyen kap a munkaadójától.

Siófokon gyakran előfordul, hogy civilek ételt, italt visznek a mentőállomáson dolgozóknak. A cipőre gyűjtés azonban megmozgatta az egész várost. Az alapítvány támogatói jegyeket bocsátott ki és jótékonysági bált szervezett március közepére, a jegyeket magánvállalkozók árulják üzleteikben (jelenleg, tehát a bál megrendezése után is).

 

A siófoki állománynak harminchét strapabíró cipőre lenne szüksége összesen 1,2 millió forint értékben, vagyis 32 400 forint egy pár.

„A mentődolgozók ruházata munkaruhának minősül, ellátásukról részletes belső szabályzat rendelkezik" – mondta Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető. Hozzátette: „kiemelten fontos szempontként kezeljük bajtársaink munkavégzés közbeni komfortját, ezért a tervezés során (anyag, szabás, varrás, zsebek lehelyezése stb.) igényeiket, véleményüket hangsúlyosan figyelembe vesszük. A munkaruhára vonatkozó műszaki specifikáció a mentőmunka különleges jellegzetességeit is figyelembe veszi, hiszen egy fűtött lakásban végzett betegellátást akár egy utcai újraélesztés is követhet.

A gyakorlati szükségletekhez való igazodás példája a ma már a munkaruha részét képező térdvédő protector rendszeresítése, ami egy elhúzódó újraélesztésnél a beteg mellett térdelve komoly segítséget jelent. Munkaruháink magas minőségűek, arculatuk illeszkedik a mentés egyéb arculati elemeihez. A magyarországi szervezett életmentés kezdetétől, illetve az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta problémát jelentett a szennyeződött ruhadarabok otthoni tisztítása, mára azonban valamennyi mentőállomáson megteremtődtek a gépi mosás feltételei, amit költségvetési lehetőségeink között tisztítószer-vásárlási hozzájárulással is támogatunk.”

A mentők munkaruházata nem túl gazdag

A hazai mentőápolók két évre kapnak 2 rövid ujjú és 1 hosszú ujjú pólót. Három évre kapnak 3 nadrágot, egy pár térdvédőt, egy pár levehető zsebet, egy derékövet. Négy évre kapnak egy vékony dzsekit. Hat évre kapnak egy kabátot. Hozzátették, hogy amennyiben a munkaruha még kihordási idő alatt szolgálatteljesítés közben tönkremegy, természetesen cserélik.

Az OMSZ elismerte, hogy a saját költségvetési forrásaiból kigazdálkodva valóban nettó 7000 forint összeget utal cipővásárlás támogatására, valamint nettó 6000 forintot tisztítószer-vásárlásra.

(Kép forrása: Siófoki mentők Facebook oldala)

 

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.