Célkeresztben Zacher Gábor: etikai állásfoglalást kért ellene Kásler főtanácsadója

A toxikológus korábban arról beszélt, hogy már a magyar orvosoknak is választaniuk kell, kit rakjanak lélegeztetőgépre, helytelenítette, hogy a sajtót kizárják a kórházakból, valamint kritizálta Orbán Viktor egy kijelentését is.

2021. április 16., 09:02

Szerző:

Véleményeztetné Zacher Gábor néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európának adott nyilatkozatát Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke – írja a Népszava.

A lap arról számolt be, hogy Kollár Lajos professzor a szaktárca e-mail-címéről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte, ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott.

A riportban a sürgősségi orvos többek között arról beszélt, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. Elmondta, hogy nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, és itt utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról. A kormányfőre utalva még azt is hozzátette: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.”

Az interjúban szó esett a sajtó korlátozásáról, illetve a Bergamo-dilemmáról is. Zacher Gábor szerint, ha nem is rendszeresen, de az orvosok olykor szembekerülnek a „Bergamo-dilemmával”, azaz választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk a hatvani kórházban is volt egy-egy ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobb a túlélési esélye.

Zacher arról is beszélt, hogy nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, hogy milyen ez a betegség, és hogy néz ki a járvány, nem csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól.

A Népszava úgy tudja, hogy több szakmai tagozat vezetője elhárította Kollár kérését azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni.

A lap megkérdezte a szaktárcát, és magát Kollár Lajost is, mi indokolta, hogy a szakmai kollégiumoktól kérjenek véleményt Zacher Gábor nyilatkozatának orvosetikai helyességéről, de eddig nem kapott választ. Zacher Gábor csak annyit mondott a Népszavának, hogy van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában, 2017. november 27-én. Fotó: MTI | Mohai Balázs)