Ceglédi Zoltán: A magyar ellenzék nem érti, miről fog szavazni az Európai Parlamentben

2018. szeptember 9., 18:27

Szerző:

Az ellenzék egy része egyszerűen nem érti, hogy miről is kell szavazni jövő héten az Európai Parlamentben - jelentette ki Ceglédi Zoltán politológus az ATV műsorában annak kapcsán, hogy a magyar ellenzéki pártok némelyike még nem döntötte el, hogy EP-képviselőik szerdán megszavazzák-e az Orbán-kormány demokráciakorlátozó intézkedéseit taglaló Sargentini-jelentést, amely a jogállamisági eljárás megindításával fenyeget Magyarország ellen.

A politológus szerint az, hogy az ellenzék hezitál, hogy megszavazzon-e egy Magyarországról bármilyen szempontból kritikusan nyilatkozó jelentést, egyébként jelzi, hogy mi itt a gond. "Nem merik föltárni a valódi problémákat, miközben nekik kéne leginkább segíteni, hogy Magyarország egy valódi jogállam legyen, független igazságszolgáltatással, megfelelő alkotmánybíráskodással és rengeteg mindennel, amiről egyébként ez a jelentés szól" - tette hozzá Ceglédi.

Fotó: Facebook

A DK és a Párbeszéd már korábban jelezte, hogy képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik tartózkodni fog. Az LMP-nél még tart az online szavazás, az elnökség hétfőn ismerteti a döntést EP képviselőjével. A szocialisták is kivárnak hétfőig. A párt elnöke azonban a jelentés nagy részével egyetért.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy nyilatkozott: „Nem látom ezt az ország számára csapdahelyzetnek, a Fidesz számára mindenképpen, pláne akkor, hogyha a pártcsaládja ugye, akiket néha baloldali konspiránsnak nevez a Fidesz, de a pártcsaládján belül is lesznek olyan szavazatok, amelyek az Orbán-kormánnyal kapcsolatos jelentést támogatni fogják.” 

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.