Bűnözők, oltásellenesek – ismét egymásnak estek a képviselők a parlamentben

Az ellenzék szerint a kormány csak a lopásban remekel, a járványkezelése káosz, ami emberéletekbe kerül. A kormány szerint viszont a baloldal oltásellenes, és ez is emberéletekbe kerül.

2021. március 16., 15:40

Szerző:

Szabó Tímea szerint Orbán Viktor hanyagsága miatt az orvosoknak kell dönteniük, hogy ki kerül lélegeztetőgépre és ki nem. A Párbeszéd társelnöke emlékeztetett, hogy korábban azt mondták, egyszerre ezer főt tudnak ellátni lélegeztetőgéppel, és jelenleg 1067-en szorulnak ilyen ellátásra. A független országgyűlési képviselő azt mondta, lakosságarányosan Magyarország a harmadik legrosszabb helyen áll a világon a halottak számát nézve. Szerinte Orbán visszatartja az uniós vakcinákat, hogy azt lehessen hazudni, Brüsszel nem küld eleget. Úgy tudja, az európai járványkezelési központ adatai szerint 600 ezer uniós vakcinát tárolnak itthon hűtőkben. Szabó Tímea kijelentette, Orbán hazudik és csal, emberéleteket veszélyeztet azzal, hogy nem adja be az uniós oltásokat, inkább vesz háromszoros áron kínai vakcinát, amelynek haszna a fideszes haverok zsebébe vándorol. Ez bűn – tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint azért áll az ország ilyen jól, a második helyen az EU-ban az átoltottság terén, mert már novemberben látták, hibás stratégia a keleti vakcinák mellőzése, már akkor elkezdtek tárgyalni. Felrótta az ellenzéki politikusnak, hogy egy éve azt mondta, túl sok ágyat különítettek el a fertőzötteknek, most meg még több ágyat követel. Februárban nyitást akartak, most meg szigorú intézkedéseket. Mindent mondtak, és annak az ellenkezőjét is – összegezte Rétvári, aki szerint a baloldal ezzel elbizonytalanítja az embereket, ezért oltásellenes, és saját magukat is nevetségessé teszik.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke szerint a kormány nem végzi jól a munkáját, süket szöveget nyom, és közben a NER lopását készíti elő. Az ellenzéki képviselő azt mondta, káosz és szervezetlenség van az oltásoknál is, mert 70-80 éves, krónikus betegek kérdezik tőle, hogy mikor kerülnek sorra. Az orvosok naponta arról döntenek, hogy ki éljen és ki haljon meg – mondta Vadai, aki szerint a kormány kitűnően működik bűnszervezetként: ha lopni kell, ha csalni kell, az megy, de ha kormányozni kell, az már nem megy, bénáznak, egy döglött ebihalat nem lehet rájuk bízni – mondta a DK-s képviselő, aki kérte a kormányt, ne nevezzék az ellenzéket oltásellenesnek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint az ellenzék azért oltásellenes, mert az. Kétségbe vonják a magyar szakértők véleményét, vakcinák ellen kampányolnak, aláaknázzák a védekezést, ez a sötét stratégiájuk, közben hülyének nézik a magyar embereket, mert ha valóban aggódnának, akkor nem beszélnék le őket az oltásról – mondta a fideszes államtitkár.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta: a miniszterelnök a járvány kezdetén még vállalta a felelősséget, amikor viszont megnőtt a fertőzöttek száma, az operatív törzs felelősségévé tette a járványkezelést. Hozzátette: kevesebb lopással, nagyobb felelősségvállalással valóban lehetne kezelni a járványt. Az MSZP társelnöke szerint a kormány továbbra is akadályozza a védekezést azzal, hogy nem engedik az új oltási pontok megnyitását Szombathelyen. Magyarország az elmúlt évben megtanulta, hogy a kormányra nem lehet számítani, de egymásra igen – mondta Tóth Bertalan, majd hozzátette: van ellenszer a vírus és a Fidesz ellen is. 

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint Magyarország azért nem állt még le, mert az átlagemberek dolgoznak, amíg a kormány nem csinál semmit. Elmondta, több mint egy éve annak, hogy felhatalmazási törvénnyel kormányoz a hatalom, azonban még mindig nagy a bizonytalanság. Sokan azt sem tudják, hogy lesz a holnap, lesz-e munka, lesz-e mit enni – mondtaJakab szerint az egészségügyi dolgozók a kormánytól nem megbecsülést, hanem megaláztatást kaptak. Hozzátette: a kormány akkor akarja eladni a lélegeztetőgépeket, amikor nő az arra rászorulók számaJakab szerint a kormány képtelen döntéseket hozni, ha pedig képes rá, akkor képtelen döntéseket hoznak.  

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára közölte: a nyugati vakcinák esetében nem lehet számítani a szerződésben foglaltakra. Tájékoztatása szerint a BioNTech/Pfizer gyártócégnél mindössze a berendelt mennyiség 9 százaléka, a Moderna esetében 5 százaléka, az AstraZenecának csupán 6 százaléka érkezett meg. Menczer szerint a kormány már szeptember óta tárgyalt az oroszokkal és a kínaiakkal a vakcinabeszerzésrőlMegjegyezte: a keleti gyártók megbízhatóak a szállításban. Kínából 1 millió vakcina érkezett 20 nappal a határidő lejárta előtt, az oroszoktól 420 ezer, Szijjártó Péter pedig további 480 ezer vakcina szállításáról állapodott meg

(Kiemelt kép: MTI | Kovács Tamás)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.