Bűnös! Kilenc évre ítélték a lúgos orvosként elhíresült B. Krisztiánt

2018. február 22., 09:22

Szerző: Herczeg Szonja

Kilenc év börtönbüntetéssel és közügyektől való eltiltással sújtotta a a Fővárosi Ítélőtábla a lúgos orvosként elhíresült egykori kórházigazgatót, B. Krisztiánt életveszélyt okozó testi sértés, személyi szabadság korlátozása, magánlaksértés és okirattal való visszaélés miatt. Foglalkozásától örökre eltiltották. Az ítélet nem jogerős, harmadfokon, a Kúrián folytatódik.

Fotó: Merész Márton

Az Ujvári Ákos tanácselnök által ismertetett ítélet már a sokadik az évek óta húzódó ügyben. Mint ismert, a vád szerint 2013 márciusában B. Krisztián saját otthonában támadta meg volt barátnőjét, Renner Erikát, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner éppen indulni készült, amikor az ajtóból egy maszkot és sisakot viselő alak visszatuszkolta a lakásba, megkötözte, kórházi altatásokkor használt kábító injekciót adott be neki, majd levetkőztette, nemi szervét és annak környékét maró lúggal leöntötte. Az öntudatlan áldozatot bevonszolta a fürdőszobába, ezután lemosta, pokrócba csavarta, elvette telefonját, iratait és laptopját, majd rázárta az ajtót, és magára hagyta.

Fotó: Merész Márton

Első fokon a Fővárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte B. Krisztiánt, akit öt évre el is tiltott orvosi hivatása gyakorlásától. Másodfokon, már idén márciusban a Fővárosi Ítélőtábla súlyosabb verdiktet adott: kilenc év börtön és örök eltiltás a praktizálástól. A Kúria ezután ezt megsemmisítette, új másodfokú eljárást rendelt el, B. Krisztián pedig azóta előzetesben várta a mai tárgyalást.

Fotó: Merész Márton

A csütörtöki ítélethirdetés után Ujvári kimerítően ismertette az eddigi eljárásokat, korábbi ítéleteket. Kiemelte a kulcsmozzanatokat, bizonyítékokat, a tárgyaláson elhangzottakat. Ujvári a B.Krisztián ügyvédje által beadott indítványokról is beszélt, köztük arról a videórólami elvileg azt volt hivatott bizonyítani, hogy az orvos valóban a Budai Irgalmasrendi Kórházban tartózkodott a támadás ideje alatt. A tanácselnök sorra vette a mindkét oldalon elhangzott tanúvallomásokat is, és azt is elmondta, alaposan kifejtve, hogy a bíróság miért utasította el a védelem azon kérvényét, hogy Renner Erika sérüléseit egy új szakértő bevonásával is vizsgálják, mivel szerintük azok nem voltak életveszélyesek. Ujvári Ákos ismertette, hogy a bíróság szerint teljesen szükségtelen lenne egy újabb vizsgálat, ami legfeljebb csupán újabb testi és lelki megpróbáltatásoknak tenné ki az áldozatot, majd újra hangsúlyozta, szükségtelenül.

A tanácselnök azt is elmondta, hogy ebben az ügyben kevés volt a közvetlen bizonyíték, ő szám szerint egyet említett, a vád oldalán tanúskodó T. Györgyné vallomását, aki rámutatott a vádlottra, mint arra a személyre akit aznap reggel látott a bűncselekmény helyszínén. A tanácselnök azt mondta, T. Györgynének nem volt oka hazudni, semmi más indoka nem lehetett a tanúskodásra, mivel nem állt semmilyen kapcsolatban Rennerrel, azon kívül, hogy elmondja, amit látott. Ujvári emlékeztetett, hogy a nő rámutatott a tárgyalóteremben lévő B. Krisztiánra és állította, biztosan őt látta.

A tanácselnök az indoklásban azt is elmondta, a kevés közvetlen bizonyíték miatt a bíróság feladata az volt, hogy kizárjon minden más lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy több, egymástól független forrástól származó közvetett bizonyíték volt B.Krisztián ellen. 

Fotó: Merész Márton

Ujvári kiemelte, hogy B. Krisztiánnak a videó felvétel és a felsorakoztatott tanúk ellenére sem sikerült igazolnia az alibijét. A tanácselnök szerint a védelem tanúi folyamatosan változtatták vallomásaikat, zavarosak voltak, nem voltak konzekvensek. - B. Krisztán nem tudta egyszer sem érthetően megindokolni, hogy mi szükség volt az emlegetett helyszínbejárásra, és semmiféle eszközzel (jegyzetekkel) sem tudta igazolni azt – mondta Ujvári. A bíróság szerint igazolható, hogy a tettes ismerte Renner Erikát, mivel, ha nem ismerte volna, nem lett volna szükség a hangja eltorzítására, és nem tudta volna, hogy a három közül pontosan melyik zárra – a hevederzárra – fordítsa rá a kulcsot.

Ujvári többször is felhívta a figyelmet, hogy Renner Erika szavahihetősége egyszer sem dőlt meg a tárgyalások és nyomozás során, és a bíróság nem talált semmi olyan okot, ami miatt bosszút akart volna állni B. Krisztiánon. Kiemelte, hogy Renner egyszer sem nevezte meg támadójaként B.Krisztiánt még akkor sem, amikor nyomást helyeztek rá.

A bíróság szerint a kábítás módszere, azaz a kórházi altatáshoz használt két szer is közvetett bizonyíték az orvos ellen. Az elkövető ugyanis pontosan tudta, milyen súlyú emberhez, milyen adagot és hogyan, hova kell beadni. Ujvári emlékeztet, a fecskendőt, amelyet B. Krisztián autójában találtak meg és amelyen nem volt rajta az áldozat DNS-e, az egyik kábítószer nyoma viszont igen, közvetett bizonyítékként vették figyelembe, hiszen ez is azt igazolja, hogy az orvos ismerte a támadásnál használt szerek egyikét, és hozzá is tudott férni.

A B. Krisztián ellen felhozott bűncselekményeket 2-12 év közötti börtönnel is lehet büntetni. Az, hogy a bűncselekmény maradandó sérülést okozott, hogy az orvosi tudást felhasználta a bűncselekményhez, a különösen kegyetlen és aljas elkövetés és az előre kitervelt mód is súlyosbító tényezőnek számított a büntetés kiszabásakor. 

- Mivel méltatlanná vált az orvosi hivatáshoz, ezért indokolt az örökös eltiltás is a hivatásától

– zárta az indoklást a tanácselnök. 

Az ügyész a büntetés súlyosbításáért,  B. Krisztián a maga felmentéséért és az ítélet hatályon kívül helyezésért, ügyvédje, Szekér Gyula szintén a vádlott felmentéséért fellebbezett és kérte védence szabadlábra helyezését.

Körülbelül húszperces mérlegelés után a bíróság úgy döntött , hogy elutasítja a védelem kérését, B. Krisztián nem védekezhet szabadlábon a harmadfokú ítéletig. Az előzetes letartóztatást a kiszabott büntetés mértékéig fenntartják.

Renner Erika és ügyvédje rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak.
Fotó: A szerző felvétele

Az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatón Renner Erika azt mondta, negyedszerre hallgatta végig az ítéletet, örül, hogy alapos indoklást hallott. Reméli, hogy ez már elegendő lesz a jogerőre emelkedéshez. - Bármilyen ítéletet kap majd végül, a támadás előtti életemet úgysem kapom vissza. A sebeket minden nap látom, amikor levetkőzöm - mondta. 

(Az első tárgyalási napról készült beszámolónkat ide, a másodikról ide, a harmadikról írtat pedig ide kattintva olvashatják el.)

 

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.