Robbanás az akkumulátor-feldolgozóban – A szakértők szerint több szabályt is megszegtek

Az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek hónapokkal a robbanás után is. 

2023. augusztus 4., 11:00

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, Bátonyterenyén egy akkumulátor-feldolgozóban június 9-én egy darálógép kigyulladása kisebb tüzet okozott a dél-koreai tulajdonú, SungEel Kft. üzemében. A tűz estéjén csak annyit lehetett tudni, hogy ipari létesítményben történt, csak később a település polgármestere árulta el, hogy mely cég telepéről van szó. Tavaly ugyenebben a feldolgozóban egy robbanás következtében négyen megsérültek, a cég másik szigetszentmiklósi létesítményében pedig márciusban halállal végződő baleset történt, amelynek ügyében a Pest Vármegyei Rendőrfőkapitányság halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást folytat.

„A káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt”

– írja a Népszava szakértői jelentésekre hivatkozva, amely a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemében tavaly júliusban bekövetkezett technológiai robbanás után indult rendőrségi nyomozáshoz készült.

Még a baleset után több hónappal vett minták között is akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek.

A helyszíni mérések eredményei alapján, meghatározó veszélyes anyagként a „HLOP-powdert” azonosították, amelynek összetevői között van a kobalt, a lítium, a mangán, és a nikkel. Az egyik dokumentum szerint a „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent”. Az iratokból megismerhető üzemeltetési körülmények között aligha képzelhető el, hogy a munkások a mentesítéshez száz méteres körzetben előírt teljes vegyvédelmi ruhában, pozitív nyomású, zárt rendszerű légzőkészülékkel dolgoznának.

Bátonyterenyén a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyáraiból érkező évi 28 ezer tonna Li-ion akkumulátor gyártásából származó akku-hulladék kezelését végzik, ennek megközelítőleg kétharmada számít veszélyes anyagnak. A 9,3 milliárd forint összértékű beruházáshoz 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a magyar kormány.

A lap birtokába került iratok szerint 85 esetben a szabályostól való eltérést sorolnak fel a próbaüzem során felrobbant berendezésen. 

A nyomozásba bevont szakértők arra is felhívták a figyelmet,hogy a robbanás után az üzemben maradt vegyi anyagokból hidrogén‐fluroid szabadul(hat) fel, ami lenyelve, bőrrel érintkezve vagy belélegezve halált is okozhat, vizes oldata (folysav) maró hatású. Az alkalmazott hőkezelési eljárás során olyan vegyi anyagok képződnek, amelyek az oldószertartalmú festékekben, ragasztókban, vagy hígítóban találhatók, kezelésükhöz védőfelszerelések szükségesek. A szakértők a szükséges intézkedések megtételére kérték az illetékeseket. 

Nógrád megyei kormányhivatal többször bírságot szabott ki bírságot, majd újra kiadta az üzem működéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt. Tették ezt úgy, hogy néhány nap múlva azzal keresték meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot (FKI), hogy indítsanak vízvédelmi vizsgálatot a SungEel bátonyterenyei üzeménél még februárban vett minták miatt.

Az FKI a vizsgálati eredmények alapján megállapította, hogy a több különböző helyen vett mintákban többek között határértéket meghaladó szulfát, arzén, bárium, szelén szennyezés mutatható ki, és kármentesítést kezdeményeztek.

Alig két hónappal később, idén június elején tűz ütött ki az üzemben, a településen a nool.hu beszámolója szerint „rövid időre” jócskán megugrott a légszennyezettségi mutató.

(Kiemelt képünkön: Ju Szuk Koh, a Samsung C&T Corporation alelnöke, Nagy-Majdon József polgármester, Min In Hvan, a KDB Bank Európa Zrt. elnöke, Park Csul Min, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Ji Kang Mjung, a SungEel Hitech Kft. elnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Hjun Jung, a Samsung SDI Magyarország Zrt. alelnöke, Oszlánszki Mirtyll, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviselője, Kil Jung Szong, az LG Electronics Lengyelország igazgatója és Park Jung Csull, a SungEel Hitech Kft. ügyvezetője (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a SungEel HiTech Hungary Kft. második üzemének megnyitóján a bátonyterenyei ipari parkban 2021. július 7-én. MTI/Komka Péter)

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.