Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios ellen

2018. november 6., 21:24

Szerző:

Az MTI pontban este kilenckor adta ki a hírt, amely szerint bűncselekmény hiányában megszüntették a 2015-ig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást, annak ellenére, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a cég által elnyert 35 közvilágítási pályázat mindegyikével kapcsolatban tárt fel visszaéléseket, 17 pályázat esetében pedig megállapította, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen.

Tborcz István és Orbán Viktor
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden úgy nyilatkozott,  hogy az OLAF ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte. Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek – a társhatóságok bevonásával – revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt.  Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették. Gál Kristóf emlékeztetett, az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban „vélelmezte” magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. Az OLAF jelentésében foglaltakat a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá – közölte a szóvivő.

Az OLAF ezzel szemben azt állítja, hogy az érintett pályázatokat Hódmezővásárhelytől Pécsen át Zalaegerszegig eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek az Elios vagy konzorcium feleljen meg, amelyben indult. Amíg a hasonló közvilágítási pályázatok esetében többnyire csak azt írják elő, bizonyos számú és típusú lámpára van szükség, ezekben azt is elvárták, hogy az indulóknak legyen LED lámpákkal kapcsolatos tapasztalatuk. Ilyen cég a nyomozás által érintett egyik évben, 2012-ben csak az Elios volt Magyarországon, de ez nem volt elég, 17 pályázat esetében kijátszották a feltételeket.

Az OLAF egy egész hálózatot, az Eliosszal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat fedezett fel az ügyben. Köztük van Hamar Endre ügyvéd, Tiborcz István üzlettársa, a pályázatokat önkormányzati megbízásból előkészítő Sistrade Kft. vezetője, aki az Eliosban is tulajdonos volt. Az összejátszás része volt, hogy a Sistrade közösen állította össze megtérülési rátákról szóló Excel-táblázatokat az Elios közvilágítási üzletágának vezetőjével, Mancz Ivette-tel. 

Az erről szóló jelentést - amelyről 2018 elején elsőként a 24..hu számolt be egy cikksorozatban - az OLAF elküldte a magyar kormánynak is, azt javasolva, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, Ezt az ügyészség el is rendelte. Tiborcz István 2015 áprilisáig volt résztulajdonos a cégben, amelynek a feltűnő közvilágítási sikerszériája miatt az OLAF ugyanabban az évben elindította a vizsgálatot, a róla készült jelentést pedig 2017 decemberében elküldték az Orbán-kormánynak is. Ezt az Orbán-kormány annak ellenére nem hozta nyilvánosságra, hogy a 4-es metró körüli, a Bajnai-kormányra nézve nem túl hízelgő visszaélésekről szóló OLAF-jelentést korábban sietett közreadni.

Az OLAF 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) EU-s támogatás megvonására tett javaslatot az ügyben az Európai Bizottságnak. Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén, Orbán Viktor viszont a vejéről szóló kérdést azzal rázta le, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.