Elkészült a fővárosi korrupcióról szóló jelentéstervezet, benne a Biodómmal, 4-es metróval

Elkészült a fővárosi önkormányzat eseti bizottságának a korrupcióról szóló jelentéstervezete, amelyet még 2020 nyarán kezdtek el összeállítani. Ebben az előző ciklusok korrupciógyanús beruházásait vizsgálták.

2022. december 1., 10:21

Szerző:

A fővárosi önkormányzat 2020 nyarán létrehozott egy eset bizottságot, aminek az előző ciklusok korrupciógyanús beruházásait kellett megvizsgálni, és erről egy jelentést készíteni. A munka viszont jóval tovább tartott a vártnál, ugyanis most készültek el a tervezettel, amit legkorábban decemberben vitatnak meg a képviselő – írta a Népszava.

A Havasi Gábor (Momentum) vezette grémium összesen 10 ügynek próbált a végére járni. Az eseti bizottság két éves munkáját összegző 200 oldalas tervezetben leaszögezik, hogy a legtöbb esetben a „fővárosi források elégtelensége tekinthető a visszás helyzetek kialakulását előidéző legfontosabb tényezőnek”. Ugyanis a főváros az általa kitermelt GDP-nek nagyon kis részét kapja meg. 2021-ben 0,6 százalék jutott Budapestnek. Emiatt a város a beruházásokat kizárólag kölcsönből, állami, uniós támogatásból vagy PPP konstrukcióban tudja megvalósítani.

Más problémák is vannak

Egy másik rendszerszintű probléma, hogy alábecslik a a pénzügyi és műszaki kockázatokat, valamint a későbbi üzemeltetési szempontok értékelésének elmaradása is gond. A város nulla pénzügyi mozgástér és a külső finanszírozóktól való totális függés ellenére indított grandiózus fejlesztéseket anélkül, hogy a rendre bekövetkező költségemelkedésre tartalékot képeztek volna. Továbbá a kiírt tenderekre jelentkezők alkalmasságát nem mindig tudták rendesen felmérni, a mindenkori városvezetésben pedig nem volt igény a szoros nyomon követésre.

Az ügyeket egyenként is részletezi a tervezet. Például a Biodóm megvalósításához nem voltak meg a szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételek, miközben se a kormány, se a főváros nem gyakorolt érdemi kontrollt. A jelentés szerint a 4-es metró a közismert 453 milliárd forint helyett csak 380 milliárd forintba került. Az induló becslés 290 milliárdról szólt.

(Kiemelt kép: A Biodóm belseje 2019 december 17-én. Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)