Már az engedélyét is vizsgálják annak a budaörsi szakrendelőnek, ahol a műtétek alatt fertőződtek meg a betegek

2020. január 23., 08:53

Szerző:

Az Érdi Járási Hivatal eljárást indít a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében – tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a Budaörsi Egészségügyi Központban történt decemberi szürkehályogműtétek során kialakult fertőzéses megbetegedések miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit.

– A szakfelügyelői vizsgálatok további hiányosságokat tártak fel a szakrendelőben, ezért az Érdi Járási Hivatal az egynapos szemészeti sebészet működési engedélye ügyében eljárást indít

– írták.

A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások be nem tartása okozta, és a hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki.

Az ügy előzménye, hogy műtéti szövődmény miatt tizenkét beteget kellett kórházba vinni, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajtuk a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén. Tavaly december 12-én, csütörtökön összesen 22 szürkehályog-műtétet végzett az orvosi csapat az egynapos sebészet II. számú műtőjében. A másnapi szakorvosi kontrollon valamennyi beteg panaszmentes volt. December 14-én, szombaton azonban az érintett betegeknél szövődmények – a szem váladékozása és fájdalom – jelentkeztek. Őket a Szent János Kórházban látták el. Tizenkét beteget újra operáltak, négyen tartós kórházi ellátásra szorultak.

A minták alapján a hatóság közölte, hogy a szövődmények oka valószínűleg az, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat.

Friss fejlemény, hogy a napokban betörtek a szakrendelőbe, és a betörők iratokat néztek át. Wittinghoff Tamás polgármester szerint a Fidesz-média szállt rájuk. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az esetet követően a Ripost egy újságírója felhívta őt, és közölte, hogy szabálytalanul őrzi a budaörsi egészségügyi központ a betegek adatait. Ezután bejelentésre az adatvédelmi hatóság is kiszállt az intézménybe.

Wittinghoff Tamás nem érti, miként történhetett decemberben, hogy egy olyan műtétnél, amelyből az elmúlt években tízezer műtétre 2 szövődmény esett, egy nap 12 is volt. A polgármester megemlítette azt is, hogy sokan szeretnék megszerezni a privatizált intézményt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.