Budaházy György és szélsőjobboldali aktivistái elfoglalták az Aurórát

2019. szeptember 26., 18:22

Szerző:

A szélsőjobboldali aktivista, Budaházy György és társai csütörtök délután megszállták a józsefvárosi közösségi teret, az Aurórát – írja a Mérce. A társaság délután négy órakor érkezett, Budaházy György többedmagával behatolt egy rendezvényre és elfoglalt egy termet. Emiatt az Auróra bezárt, a hely vezetése hívta a rendőrséget, de a kivezényelt járőrök másfél óra múltán sem intézkedtek, kint álltak, állítólag egy felsővezetőt vártak.

A filmvetítésen Budaházy György és társasága kihúzta a konnektort a falból, a vécébe pedig valamelyikük állítólag bedobott egy patkányt. 17:59-kor a szélsőjobboldaliak végül elhagyták a termet, az udvart azonban annak ellenére nem, hogy a rendőrök felszólították őket. Kifeszítettek egy molinót is, amelyet valaki joghurttal leöntött. Ezután a szélsőjobboldaliak voltak azok, akik behívták a rendőröket, a joghurt ugyanis rongálást és közösség elleni erőszakot jelentett. Háromnegyed hétkor azzal távoztak, hogy elérték a céljukat.  Korábban be akartak menni az Auróra magánterületnek számító részére is, de ezt a közösségi tér személyzetének sikerült megakadályoznia.

Az Aurórában éppen zártkörű filmvetítés zajlott  „Melegség és megismerés” címmel, az iskolákban jelenlévő a zaklatás és bullying elleni fellépésről szólt. Budaházy György társasága azzal hatolt be, hogy „családellenes, a homoszexualitást propagáló rendezvényről” van szó. 

A Mérce élőben közvetített a történtekről.

Az Auróra vezetői csütörtök este jelezték, hogy a rendőröket is feljelentik, amiért csak Budaházy György és társai hívására mentek be a helyre. A közösségi teret hónapok óta folyamatosan zaklatják a fideszes Sára Botond polgármester vezette józsefvárosi önkormányzat hatóságai.

Budaházy György és társai terrorizmus miatt törvény előtt állnak, elsőfokú, megismételt perük jelenleg is zajlik. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.