Reagált az OMSZ a vetkőző mentős videójukról szóló kritikákra

Imádják vagy utálják a provokatív videót.

2022. január 18., 19:54

Szerző:

Tiltakozott a mentősszakszervezet az Országos Mentőszolgálat elhíresült „vetkőzős videója” miatt. Az OMSZ egy hete töltötte fel a videóját, amely sokaknak nagyon tetszett, másokból viszont ellenérzést váltott ki. A kifogásolt filmecskében az új formaruhát mutatja be egy izmos mentős fiatalember, vicces formában. A civil fiatalember ugyanis belép az irodába, ahol az unatkozó kolleginák végignézik a férfi átöltözését civil ruhából az új egyenruhába.

A videó azonban kiverte a biztosítékot  Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél (MOMSZ), amelynek az operatív alelnöke, Lengyel Tibor levelet írt az OMSZ főigazgatójának. Szerinte a videó alkalmas a mentősökbe vetett lakossági bizalom megingatására.

A Mentőszolgálat szerint a nagy visszhangot kavart vetkőzős videójukat megalapozatlanul kritizálják, a tiltakozó szakszervezet pedig csak feszültséget kelt. Ugyanakkor tény, hogy videó alatti kommentek alapján voltak, akiknek tetszett az ötlet, másokat felháborított, mert szexistának tartották, szerintük a férfit tárgyiasítva, a nőket a szexuális ösztöneikre redukálva mutatja be. A Telex kedden megkereste az Országos Mentőszolgálatot is, hogy mit szólnak az ellentmondásos fogadtatáshoz. Az OMSZ kommunikációs és pr-vezetője így a megkeresésükre:

„Az új munkaruhák érkezéséről szóló kisfilmet saját dolgozóink készítették azzal a céllal, hogy a humor eszközével juttassák el a jó hírt a mentők Facebook közösségének tagjaihoz, akik között számos mentődolgozó is megtalálható. A beszerzéssel és a ruhák kiosztásával kapcsolatos információk átadása, a munkaruha részletes bemutatása az intézményi belső kommunikációs csatornákon történik, de a kisfilmből is kiderül, hogy az új ruhák nemcsak esztétikusak, hanem a bajtársak igényei szerinti újításokat is tartalmaznak (lásd pl. a filmben külön is megmutatott, újdonságot jelentő övet, vagy a leszedhető zsebet, amibe a táblagép is elhelyezhető)” – írta Győrfi Pál.

„A kreativitás és a humor hasznos eszközök a közösségi médiában, de a tartalom semmiképpen sem lehet bántó, vagy sértő. Jelen esetben a kifogásolt bejegyzés a pozitív hír számára magas elérést eredményezett, fogadtatása pedig az egyes bírálatok és az álláspontunk szerint megalapozatlan következtetések ellenére is nagyobb arányban pozitív volt.”

Győrfi szerint ez a fajta tartalom – a kritikák állításával szemben – éppen pozitív irányban hat a mentősök megítélésére: „Az elmúlt időszakban az Országos Mentőszolgálat komoly sikereket ért el a közösségi médiában, ma már közel 340 000 ember követi az oldalainkat, ami az edukációs, ismeretterjesztő tartalmak mellett a kreatív, vidám anyagoknak is köszönhető. A közösségépítés nem öncélú, hiszen a pozitív megítélés visszahat az életmentő tevékenység számos elemére is. A mentőmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében is, amiben a hivatás szépsége és a sok szakmai innováció mellett az újszerű kommunikációnak is szerepe van” – vélekedett közleményében az OMSZ kommunikációs vezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168)

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.