Borzalmasan keresnek a magyarok – Mítosz, hogy nálunk azért jobb élni, mert olcsóbb az étel

2019. június 24., 11:07

Szerző:

Összehasonlította az EU-tagországok medián jövedelmét és az élelmiszerárakat a Privátbankár, az eredmény pedig Magyarországra nézve lesújtó. Noha az más EU-tagországok élelmiszeráraihoz képest olcsóbb hazánkban élelmiszert venni (az uniós átlag 84 százaléka),

a magyarok alacsony bevételei miatt az olcsó élelmiszer relatív drágának számít.

Egy képzeletbeli bevásárlókosár összeállításakor a magyar, a litván és cseh pénztárnál nagyjából ugyanannyit fogunk fizetni. Azonban míg a cseheknél 8282 euró az éves medián adózott jövedelem, a litvánoknál pedig 6135 euró, addig Magyarországon mindössze 4993 euró. Tehát egy bevásárlás után jóval több elkölthető pénzük marad, mint egy középosztálybeli magyarnak.

Gyakori mítosz, hogy ugyan Angliában jóval többet lehet keresni, de a megélhetés nehéz a magasabb árak miatt. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban az uniós átlag 93,7 százaléka az élelmiszerár (tehát nagyjából 10 százalékkal drágább, mint hazánkban) a medián jövedelem ugyanakkor 20995 euró, azaz több mint ötször annyi, mint Magyarországon.

Természetesen pusztán az élelmiszerárak nem elegendők a megélhetés összehasonlítására, ugyanis külföldön a lakhatási költségek is általában magasabbak, ugyanakkor jól látszik, hogy a középosztálynak az egyes országokban milyen lehetőségei van a boldogulásra.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.