Borzalmas idő lesz ma, ha teheti, ne induljon útnak

Citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

2021. december 26., 06:14

Szerző:

Az OMSZ riasztást adott ki ónos eső miatt, ami majdnem az egész országra le fog sújtani. Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-csanád és Békés megyékben másodfokú riasztást, még Szabolcs, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest, Fejér, Veszprém és Vas megyékben elsőfokú riasztás van érvényben.

Vasárnap virradóra, reggelre az ország déli felén sokfelé kell számítani komolyabb ónos esőre, máshol havazás lehet a jellemző, viszont északon, északkeleten többfelé csapadékmentes időre van kilátás figyelmeztet az Időkép. Napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, legtovább délkeleten tarthat ki az ónos eső. Napos időszakok az ország északkeleti harmadán lehetnek. Helyenként élénk lehet az északi-északkeleti szél. Hajnalban 0 és -10, kora délután -4 és +2 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn sokfelé számíthatunk csapadékra, esőre, havas esőre, havazásra és komolyabb ónos esőre is készülni kell. Helyenként élénk lehet az északkeleti szél. A hideg reggelt követően napközben -3 és +5 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Kedden felhős, borongós, helyenként tartósabban párás, ködös időre van kilátás, kezdetben északkeleten kisebb havazás még előfordulhat, majd napközben számottevő csapadék nem várható, csupán gyenge szitálás, hószállingózás alakulhat ki helyenként. Kora délután -1 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk.

A hét közepén melegedés veszi kezdetét, szerdán 1-8 fok közötti, csütörtökön már sokfelé 10 fok feletti maximumokra van kilátás. Több tájegységünkön előfordulhat időnként csapadék, mely elsősorban eső, záporok formájában érkezik majd. Csütörtökön sokfelé feltámadhat a szél is.

(Kiemelt kép: Budapest, 2017. február 1. Az ónos eső miatt síkossá vált járda Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter)

 

 

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.