Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatának ügye a Készenleti Rendőrségnel kötött ki

A győri önkormányzat továbbra sem hajlandó eleget tenni az adatigénylésnek.

2021. július 13., 12:44

Szerző:

2018-ban egy magánszemély szeretett volna betekinteni a szexbotrányba keveredett polgármester, Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatába, ám ezt az önkormányzat nem engedte meg neki, vagyis nem küldte el neki emailben. Az illető emiatt büntetőeljárást kezdeményezett a győri önkormányzattal szemben, aminek az lett a vége, hogy 2021-ben a Kúria helyben hagyta a korábbi bírósági ítéletet miszerint Győr önkormányzata köteles megosztani az adatigénylővel emailben is Borkai Zsolt bevallását. 

A város azóta sem tesz eleget a kérésnek, vagyis nem küldi ell elektronikus formában a volt polgármester vagyonnyilatkozatát. Az Átlátszó értesülései szerint az adatigénylő emiatt újabb feljelentést tett, az ügy így most az Országos Rendőr-főkapitánysághoz került. A főkapitányság

az eljárás lefolytatására a Készenléti Rendőrséget jelölte ki, mivel elfogultságot tapasztaltak az üggyel kapcsolatban a győri rendőrségen.

A rendőrség kommunikációs szolgálata az alábbi tájékoztatást küldte az Átlátszónak: „A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2021. június 28-án feljelentés-kiegészítést rendelt el közérdekű adattal visszaélés vétség bűncselekmény gyanúja miatt, és kizárási indítványt terjesztett elő. Az Országos Rendőr-főkapitányság az eljárás lefolytatására a Készenléti Rendőrséget jelölte ki”.

A feljelentésben szereplő közérdekű adattal visszaélés bűncselekményét alapesetben a törvény két évi szabadságvesztéssel bünteti. A bűncselekménynek van egy sajátos elkövetési alakzata: az követi el ezt a vétséget, akit a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezett, és tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget. Ez a rendelkezés szinte egy az egyben alkalmazható Borkai vagyonnyilatkozati ügyére – állapítja meg a lap.

Az Átlátszó megkérdezte a győri jegyzőt az ügyben, ám az nem válaszolt. Abszurd az abszurdban, hogy Borkai Zsolt maga is elküldte már a lapnak a szóban forgó vagyonnyilatkozatot. Kísérőlevelében a polgármester azt írta: „Tekintettel arra, hogy Önnek sürgőssé vált a vagyonnyilatkozatom cikke elkészítéséhez, mellékelve megküldöm azt, egyben kérem, hogy jövőben az arra illetékestől kérje azt, amennyiben szüksége van rá”. 

 

(Kiemelt kép: Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. Fotó: Krizsán Csaba/MTI)

 

 

16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.