Bokros Lajos visszalépett a DK-s Oláh Lajos javára

2018. április 3., 11:18

Szerző:

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) elnöke és Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció jelöltje együtt jelentették be, hogy a volt pénzügyminiszter visszalép a választókerület jelenlegi képviselője javára. Mindketten egyéni képviselőjelöltek voltak Budapest 5. választókerületében, azaz Erzsébet- és Terézvárosban – tudósított a Mérce.

A Moma elnök felszólította a választókerület többi ellenzéki jelöltjét, hogy ők is lépjenek vissza a DK-s politikus javára.

A választópolgárokat pedig arra kérte, hogy szavazzanak a DK jelöltjére, mert neki van esélye legyőzni a fideszes jelöltet, Bajkai Istvánt. Bokros azt is kihangsúlyozta, hogy döntése kifejezetten Oláh személyének szól, pártja jelöltjei nem minden választókerületben lépnének vissza.

Oláh megköszönte a döntést, és ő is azt kérte a többi ellenzéki jelölttől, hogy fontolják meg visszalépésüket.

Éppen a 168 Óra tette közzé a múlt héten az IDEA Intézet választókerületi felmérését, melyből kiderült pártpreferenciák alapján a választókerületben szavazásra jogosultak körében és a választókerületen belüli biztos szavazó pártválasztókat is tekintve a Fidesz–KDNP-nek van a legnagyobb támogatottsága (27 százalék, illetve 30 százalék). Ezt követően az MSZP–Párbeszéd következik (14 százalék, 16 százalék), majd a Demokratikus Koalíció (12 százalék, 14 százalék). A Jobbik támogatottságának aránya a választókerületen belüli biztos szavazó pártválasztókat tekintve 12, az LMP-é 10, a Momentumé 6 százalék.

A kormánypárt jelöltje Bajkai István, a Fidesz-alapító ügyvéd, erzsébetvárosi alpolgármester, aki nem csak Orbán Viktort képviselte ügyvédként, hanem közvetlen családtagjait, így Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt is, miközben sorra nyeri a megbízásokat állami vagy fővárosi tendereken. Mindennek ellenére nincs ellenzéki megállapodás arról, hogy adott esetben visszalépnének a kisebb ellenzéki erők a 2014-ben itt mandátumot nyert Oláh Lajos javára, aki a DK színeiben, az MSZP-Párbeszéd támogatásával indul.

Oláh kontra Bajkai
Fotó: 168 óra

Az IDEA Intézet kutatásából ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek egyértelmű többsége (65 százaléka) szerint fontos, hogy a VI.-VII. kerületben is egyetlen ellenzéki jelölt induljon a kormánypárti jelölttel szemben: a 40 százaléknyi „nagyon fontos”, és a 25 százaléknyi „fontos” álláspontot osztókkal szemben csak 14 százalék volt azon a véleményen, hogy egyáltalán nem fontos, hogy egyetlen ellenzéki jelölt legyen.  

A kutatás eredményei alapján az újrainduló, és négy évvel ezelőtti győztest, Oláh Lajost, a DK-jelöltjét tartják a legesélyesebbnek a megkérdezettek (50 százalék), aki az MSZP–Párbeszéd támogatását is élvezi.

Őt követi a Jobbik jelöltje, majd pedig az LMP-s Moldován László (5 százalékkal). Ugyanakkor a választókerületi megkérdezettek körében 27 százalék azok aránya, akik nem tudják eldönteni még, hogy ki az esélyes. Ha a két legerősebb ellenzéki indulóra szűkítjük a kérdést, akkor a válaszadók 59 százaléka Oláh Lajost, míg 10 százalékuk Moldován Lászlót tartja esélyesebbnek arra, hogy legyőzze a Fidesz–KDNP jelöltjét, Bajkai Istvánt.

Azok körében, akik jelezték részvételüket a 2018. április 8-i választáson, 27 százalék a Fidesz–KDNP-jelöltjére, 25 százaléka az említett esélyesnek „vélt” Oláh Lajosra szavazna, az LMP-jelöltjét pedig a megkérdezettek 11 százaléka támogatná. A jobbikos Stummer János 7, míg a Momentum-jelöltje, Soproni Tamás 4 százalékot tudhat maga mögött.

A megkérdezettek több mint fele, 57 százalékuk nyilatkozta azt, hogy az LMP jelöltjének vissza kellene lépnie a DK-s Oláh Lajos javára, amennyiben ez utóbbi esélyesebb arra, hogy az legyőzhesse a kormánypárti indulót. Mindössze 18 százalékuk mondta azt, hogy ez nem szükséges. Emellett pedig a válaszadók 50 százaléka akkor is átszavazna Oláh Lajosra a kormánypárti induló legyőzése érdekében, ha az LMP jelöltje nem lépne vissza. Harminchárom százalékuk azonban még akkor sem.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.