Bohócnak nevezték Polt Pétert az Országgyűlés előtt, bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt a Párbeszéd feljelentést tett a legfőbb ügyész ellen

2018. november 12., 19:08

Szerző:

Bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt a Párbeszéd feljelentette Polt Péter legfőbb ügyészt – jelentette be hétfőn Tordai Bence, az ellenzéki párt parlamenti képviselője. Az Index írja, hogy a politikus az Országgyűlés plenáris ülésén, az azonnali kérdések órájában fordult Polt Péterhez, azt firtatva, hogy miért védi a Legfőbb Ügyészség Kiss Szilárd „fideszes Putyin-ügynököt”, aki a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán enyhén szólva gyanús körülmények között intézett el több mint 5800 schengeni vízumot olyan orosz állampolgároknak – köztük prostituáltaknak és bűnözőknek is –, akikről azt sem tudták, hogy kicsodák. A Külgazdasági és Külügyminisztérium belső vizsgálati anyagából tavaly derült ki, hogy ezek „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül” utazhattak be az Európai Unió területére. A legtöbb esetben a lakcímükön és a személyes adataikon kívül semmit sem tudtak ezekről az emberekről, ráadásul a kérelmezők még csak meg sem jelentek a konzulátuson, személyes interjú sem volt, aminek ellenére október közepén megszüntették a nyomozást. Polt Péter pedig ezt most azzal magyarázta, hogy 

a vízumkérelmek egyenkénti megvizsgálására nem volt mód, mert a kiadott vízumok anyagát még a nyomozás előtt megsemmisítették, így nem voltak fellelhetők olyan bizonyítékok, amelyek hivatali visszaélés vagy más bűncselekmény elkövetését bizonyították volna.

Ez azt jelenti, hogy a nyomozást azért szüntették meg, mert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban valaki odafigyelt, hogy leselejtezze azokat a meghívóleveleket, amelyeket Kiss Szilárd a több mint 5800 vízumhoz kiadott.

Kérdésében Tordai Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyomozást az Orbán Viktor veje, Tiborcz István körül gyűrűző Elios Innovatív Zrt. közvilágítási pályázatainak az ügyében is megszüntették, mégpedig úgy, hogy a rendőrség  nem kérte el több nagy pályázat anyagát sem, és titkolja, hogy az ügyben hány embert  hallgattak ki. Erre Polt Péter úgy válaszolt, a nyomozást folytató Nemzeti Nyomozóiroda – ellentétben az Európai Csalás elleni Hivatallal – nem talált olyan bizonyítékot amely vádemelésre adott volna alapot. – Ha kérdése van – fűzte hozzá a legfőbb ügyész –, a belügyminiszterhez kell fordulnia az új eljárási törvény alapján. Tordai Bence viszontválaszában erre bohócnak nevezte Polt Pétert, akiben szerinte ha lenne egy szemernyi tisztesség, akkor azonnal beadja a lemondását.

Ön nem csak erkölcsi, hanem büntetőjogi felelősséget is visel. Bűnpártolásért és hivatali visszaélésért feljelentést tettünk, ezek a bűncselekmények nem évülnek el 2022-ig

– mondta a Párbeszéd parlamenti képviselője. Ezt a legfőbb ügyész azzal rázta le, hogy az Országgyűlés méltósága érdekében nem reflektál a megjegyzésre.

Az ügyészség a törvényeknek megfelelően működik, döntéseiért vállalja a felelősséget, én is vállalom. A döntések a jogszabályoknak megfelelnek.

– jelentette ki. 

A személyeskedésig fajuló vita végén Tordai Bence piros bohócorrot vitt Polt Péternek. A legfőbb ügyész ezt nem fogadta el.

 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.