Bodolai: Ha két héten belül új oldalt hoz létre az Index, akkor bocsánatkérést várok, mert színjáték volt az egész

2020. július 29., 08:30

Szerző:

A Media1 portál műsorának rendkívüli adásában, a Spirit FM rádióban adott interjút Bodolai László, amelyet a Magyar Hang szemlézett. Az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke elsősorban Dull Szabolcsot teszi felelőssé az Index szerkesztőségének széteséséért. Úgy véli, a volt főszerkesztő megállíthatta volna a felmondási hullámot, ha elsősorban az Index megmaradását és az ott dolgozók sorsát tartotta volna szem előtt.

– Bármit csináltam volna, mindenképp ez a helyzet alakult volna ki. De ha véletlenül azért történt mindez, mert már előkészületben volt egy új lap, akkor ez súlyos hiba volt. Ha két héten belül új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége, olyan kiadóval, amely már egy hónapja be van jegyezve, akkor bocsánatkérést kérek mindenkitől, mert akkor színjáték volt az egész – mondta Bodolai László.

Szerinte a kormánypártoknak nem volt közük az Index szétrobbantásához.

– Úgy esett szét, hogy nem kellett belenyúlniuk, röhögnek a markukba

– állapította meg.

Elmondása szerint teljesen elképzelhetetlen, hogy a Fidesz keze van az Index szétesésében, amit azzal indokolt, hogy Gerényi Gábor még azelőtt lemondott a reformtervekről, hogy kikerült volna az Index oldalára a szerkesztőségi függetlenség veszélybe kerülését jelző barométer.

– Lehetett látni, hogy teljesíthetetlen a feltétel, hogy Dull Szabolcsot vegyem vissza, és ha Szabolcsnak nem az lett volna a célja, hogy az Index felrobbanjon, vagy hogy az ő narratívája győzzön, hátrább lép kettőt. Ha én mondok fel, másnap fizetések sincsenek. Nem hinném, hogy az lett volna a szerkesztőség megmentésének egyetlen módja, hogy én visszaveszem Dull Szabolcsot

– fejtette ki. Szerinte viszont Dull Szabolccsal nem lehetett együtt menni tovább ilyen bizalomvesztés után, kockáztatni kellett, és ő bízott benne, hogy „a szerkesztőség logikusan gondolkodó fele” marad.

Bodolai az interjúban azt mondta: több Indexes újságíró bocsánatot kért tőle a történtek miatt, amelyekkel nem értenek egyet, és Bodolai bízik benne, hogy lesz, aki marad, és a megmaradó emberek által választott új emberekkel tovább lehet működtetni az Indexet.

 

Sztankóczy András és Szombathy Pál reményei szerint vele maradnak az igazgatóságban.

– Kapok folyamatosan önéletrajzokat, de nem adtam fel hirdetést. Nem kerestem meg senkit, és nem is tudok erről, de elképzelhető, hogy a két másik igazgatósági tag készül B-tervvel, de erről most nem egyeztetek velük

– jelentette ki.

Bodolai László kritizálta a szerkesztőség működését. Meglátása szerint Magyarországon egyedülálló struktúrában működött az Index, üzleti alapú újságépítés mellett létezett egy szerkesztőség, amely a bázisdemokrácia alapjain működik, és nehezen visel bármilyen beleszólást a saját ügyeibe akkor is, ha olyan reformokról van szó, amelyek a működőképességet biztosítják. Kisebb reformokat sikerült átvinni, de a szerkesztőség megúszta a nagyobb változásokat.

– Törzsi alapon ment a felelősségi rendszer, volt, akinek nagyobb hibát is elnéztek, másokat kisebbekért is letoltak, nehezen fogadták be a külsősöket. Önjáró, kreatív szerkesztőség volt, de a negatív visszacsatolásokat nehezen viselték

– közölte. Kitért arra is, hogy nem volt közös metszet az üzleti elvárások és a szerkesztőség elképzelései között.

Úgy gondolta, a Gerényi-terv kirobbantotta a régebb óta lappangó feszültségeket a szerkesztőségben.

– Éreztem, hogy ennek nincs jó üzenete – mondta a számos kormányközeli médiumnál vezető pozíciót betöltő Vaszily Miklós megjelenéséről a tulajdonosi körben. Hozzátette, Vaszily Miklóssal baráti kapcsolata van.

– Azt mondta, hogy nem akarnak Origót az Indexből, próbáld megnyugtatni a szerkesztőséget

– mesélte.

Bodolai úgy fogalmazott, hogy egy szerkesztőségnek is fel kell fognia, hogy vannak jogszabályok, amelyeket figyelembe kell venni, és ha üzletszerűen akar működni, össze kell hangolnia a kiadóval a működési modelljét.