Egyre több bírságot szabnak ki a koronavírus miatt

2020. szeptember 3., 07:53

Szerző:

Szűk másfél hónap alatt megnégyszereződött azoknak a szabálysértési feljelentéseknek a száma, amelyeket a járványügyi előírások megszegése miatt szabott ki a rendőrség – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság a Népszavának küldött válaszaiból. Az adatsor azt mutatja, hogy egyre kevésbé tartják be az emberek a fertőzés terjedése ellen hozott intézkedéseket, megduplázódott ugyanis az ilyen ügyekben kirótt figyelmeztetések és a helyszíni bírságok száma is. Ezekbe az adatokba a maszkviselés szabályainak megsértése miatt alkalmazott szankciók is beleértendők, de nem kizárólag ezekből tevődnek össze.

A rendőrség egyébként csak göngyölt statisztikát vezet, ebből pedig az látszik, hogy május 4-től 1385 esetben kellett figyelmeztetést kiadni, 645 esetben volt szükség helyszíni bírságra és 867 alkalommal egészen szabálysértési feljelentésig fajult az ügy. A kiszabott bírságok összegéről ezúttal nem adott felvilágosítást a rendőrség, de július közepén 8,32 millió forintnál állt a számláló.

A rendőrség adatai azért is meglepők, mert a Publicus Intézet a Népszavának készített augusztus végi felmérése azt mutatja: a fővárosiak túlnyomó többsége egyetért azzal, hogy kötelező a maszk, vagy az arcot és orrot eltakaró sál viselése a közösségi közlekedés járművein, illetve a megállókban. A megkérdezettek alig 6 százaléka válaszolta azt, hogy nem tartja helyesnek az intézkedést, míg 89 százalék egyetértett vele. 

A kötelező maszkviselés elfogadását nem különösebben befolyásolja a pártpreferencia sem. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai éppúgy 93 százalékban támogatják, mint az MSZP-Párbeszéd-hívek. Még náluk is elkötelezettebbek a Demokratikus Koalícióhoz (DK) húzók és a Momentumosok: előbbieknek 99, utóbbiaknak 95 százaléka ért egyet az előírással. A magukat a Kétfarkú Kutya Párthoz (MKKP) sorolók tűnnek a legszkeptikusabbnak, közülük csak 72 százalék tartja fontosnak a maszkviselést.

A válaszadók többsége szerint megfelelő az a fővárosi szankció, miszerint a maszk nélkül utazókat leszállíthatják a járművekről. A kormánypárt, a DK, a Jobbik és a Momentum szimpatizánsok 62-67 százaléka érzi ezt elegendő büntetésnek, 22-32 százalékuk viszont szigorítana. A szocialisták 29 százaléka még jobban lesújtana a renitensekre, míg 18 százalék szerint már ez is túl sok. Enyhébb elbírálást várnának az MKKP hívei, a megkérdezettek 32 százaléka túl szigorúnak találja a büntetést és köztük vannak a legkevesebben (19 százalék) a több szigort várók is. 

A BKV saját tapasztalatai egyébként szintén azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem Budapesten. Míg a szabály bevezetésekor az utasok csaknem 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK belső felmérése szerint a nyár végére ez az arány 85 százalékra esett vissza. A maszkhasználatot az ellenőrök ellenőrzik. Pótdíjat nem szabnak ki, de leszállíthatják renitenst a járműről. Arról viszont nem vezetnek nyilvántartást, hogy ezt eddig hány esetben tették meg.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.