Továbbra is rejtély, miért pusztult el rengeteg hal a Városligeti-tóban

Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti tónál történt halpusztulások után elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kedden az MTI-vel.

2022. május 24., 19:47

Szerző:

Közleményükben azt írták: a társaságot kedden dél körül értesítette a Városliget Zrt. arról, hogy a Városligeti tónál haltetemeket találtak. A BGYH dolgozói a helyszínen önállóan, valamint külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival megkezdték a víz vizsgálatát. Vízmintát vettek a kormányzóaknánál és a tóba történő bevezetés pontjánál is. Megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát.

Szemmel látható, hogy a tó vize piszkos, békalencsés, algás, valamint a levegőztető szökőkút nem működött. Az eddigi helyszíni vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak, ezért nem láttak okot arra, hogy a vizet elkormányozzák – írták. A BGYH további vizsgálatokat rendelt meg külső, akkreditált laboratóriumtól.

„Az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt haváriaesemény”

– közölték, hozzátéve: az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott.

Kitértek arra is, hogy az április elején történt halpusztulás után a BGYH továbbra sem kapta meg az összes hivatalos vizsgálati eredményt. A külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott eredmények azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mértéke nagyságrendekkel alulmaradt a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékektől. A BGYH-tól szennyezett víz nem került a tóba – emelték ki.

A többször említett „túlklórozást” egyetlen laboratóriumi eredmény sem támasztja alá, a külső, független akkreditált laboratórium által mért aktívklór-szint lényegesen alulmaradt a jogszabályban és a vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértéktől. A fővárosi kormányhivatal laboratóriumi osztályának vizsgálata szerint „a víz nem volt toxikus”. A BGYH – mint kiemelték – most is együttműködik a Városligeti Zrt.-vel, valamint az akkreditált laborokkal.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. április 6. Katonai rendészek járőröznek a Városligeti tónál 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.  Fotó: MTI/Mónus Márton)

15:33

Szijjártó Péter kilenc éve tette le a külügyminisztei esküt – erről emlékezett meg Facebook bejegyzésben, amelyben valóra vált álmairól is írt. 

12:15

Elgázolt egy embert a Balaton InterCity Háros állomáson vasárnap délelőtt, aki a helyszínen életét vesztette. Emiatt több vonat menetrendje módosul – tájékoztat a Mávinform közleménye.