Az egészségügyi béremelés arra elég, hogy folytatódjon az elvándorlás

Az egészségügyi béremelés még az infláció kompenzálására sem elég, így folytatódhat az elvándorlás a szektorból. 

2023. május 17., 19:44

Szerző:

Nem elégedettek a júliustól esedékes 18 százalékos béremeléssel az ápolók és az érintett egészségügyi dolgozók – mutat rá az ATV Híradó riportja.  A szakmai szervezetek szerint az emelés megkésett és az infláció ellensúlyozására sem elég. A korábbi egészségügyi miniszter pedig arra figyelmeztet, hogy ez a mértékű bérnövekedés nem alkalmas az elvándorlás megállítására. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár kedden jelentette be, hogy júliustól 18 százalékkal emelkedik  az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére, késő este pedig meg is jelent az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Az új bértábla szerint a legalacsonyabb fizetési osztályban a pályakezdő szakdolgozók, védőnők és egyes egyéb egészségügyi dolgozók tartoznak. Ők bruttó 288 914 forintot kereshetnek majd júliustól.

SZJA-kedvezmény nélkül ez nettó 192 127 forintot jelent.

A már érettségit igénylő munkakört betöltők esetében bruttó 350 ezer forint fölött van a kezdő fizetés. A felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők pedig 390 ezres bruttó bérrel kezdenek.

A korábbi egészségügyi miniszter, Kökény Mihály úgy fogalmazott az ATV Híradónak a béremeléssel kapcsolatban, hogy megkésett és elégtelen mértékű. A Független Egészségügyi Szakszervet hasonlóan vélekedik.

„Ez az összeg ha egész évre is szólna, akkor is az inflációt tudná kompenzálni, tehát jelentős bérfelzárkózásra semmilyen lehetőséget nem ad" – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Kökény Mihály úgy véli a mostani emelés nem fogja vissza az elvándorlást.

„Nagyon-nagyon kevés és nem fogja megállítani az elvándorlást. Láttuk, hogy az orvosok esetében sem állt meg az elvándorlás, a szakdolgozóknál ez még nagyobb mértékű. Várja a magyar ápolókat Ausztria és Németország, várja a magánegészségügy, tehát bőven megtalálják a számításukat" – tette hozzá.

Az egészségügyi szakdolgozók béremelésének második üteme 2024. március 1-jével valósulhat meg a kormány tervei szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Engin Akyurt via Pixabay)