Csak egy újabb lezárási hullám állíthatná meg a benzináremelkedést

A kőolajár emelkedése globális jelenség, és egyelőre úgy tűnik, egy dolog van csak, ami megállíthatja.

2021. szeptember 15., 17:54

Szerző:

„A benzináremelkedésnek semmiféle hazai specialitása nincs, párhuzamosan követi a nemzetközi változásokat” – nyilatkozta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a 168 megkeresésére. Mint ismert, tavaly november óta jelentős mértékben növekedett a hazai benzinár, ugyanis míg akkor nagyjából 340 forintra volt tehető a 95-ös átlagára, napjainkban ugyanezen üzemanyagnak már 450 forint felett van az értéke. Hogy miért indult növekedésnek a benzinár, napjainkra egyértelmű: a pandémia nyomán elrendelt korlátozások fokozatos feloldása után a világ legtöbb országában jelentősen nőtt a kereslet, és így az autóhasználat is. 

Grád Ottó szerint ahhoz, hogy vizsgálni tudjuk a növekedés mértékét, két paramétert kell ismernünk: a kőolaj világpiaci dollár/hordó árát, illetve a magyar forintban kifejezett ellenértékét. Emellett érdemes hozzávenni a finomítói árrés és az adók mértékét is. Mint mondta, a tavaly májusi mélyponttól kezdve – amikor is 20 dollárra volt tehető a kőolaj világpiaci ára – folyamatos növekedés volt megfigyelhető világszinten. „2020 szeptember-októberre a 40 dolláros szintről megmásztunk egy csúcsot, ami azt eredményezte, hogy idén júniusban már 80 dollár környékén volt az átlagár” – jelentette ki a szövetség főtitkára.

Environmental Issue Britain

Fotó: Trevor Wilkinson/MI News/NurPhoto via AFP

A Brent kőolaj jelenleg 75 dolláron áll, ami viszonylag magasnak számít, azonban Grád Ottó szerint rövid- és hosszúrtávon is magasabb árra és további növekedésekre kell számítani. Emellett a hazai benzinár tekintetében az is negatív tényezőnek számít, hogy a dollár-forint árfolyam „sem áll túl fényesen”, éves szinten jelenleg az átlagnál vagyunk. A szakember arra számít, hogy 290 és 300 forint közötti átlagár között stabilizálódhat a valuták közötti árfolyam. Véleménye szerint, ha ez így marad, akkor a nemzetközi trendek fogják befolyásolni a hazai árakat. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hangsúlyozta: nem olyan drasztikus az az emelkedés, amit most tapasztalunk, inkább az volt drasztikus, amikor tavaly, a második hullám miatti lezárások következtében történelmi mélypontra zuhant az üzemanyag ára. „Lehet, hogy egy év alatt sokat emelkedett a benzinár, de hosszabb távon vizsgálva ez már másképp van. A tavalyi 300 forintos átlagár viszont tényleg drasztikus volt” – jegyezte meg.

Véleménye szerint a drágulás oka a válság utáni konjunktúra, azonban ezt jelentősen befolyásolhatja, ha a negyedik hullám miatt újabb korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. A legtöbb elemzőcég várakozása szerint minimum év végéig, de lehet, hogy jövőre is folyamatos emelkedésre kell számítani. Még júniusban számolt be arról a Portfolio, hogy a Bank of America szerint a Brent típusú olaj ára 2022-ben akár a 100 dollárt is elérheti átlagosan hordónként. Hangsúlyozták azonban, hogy a magasabb árak csak átmenetiek lehetnek, mivel ezek majd ösztönzik a palaolajtermelőket a visszatérésre, ez pedig lefelé hajthatja az árakat 2023-ban.

(Kiemelt kép: Az országon áthaladó kamionosok számára is nyitott benzinkútra és pihenőhelyre figyelmeztető tábla az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mosonmagyaróvárnál 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a pihenőhelyek egy részét lezárták a tranzitforgalomban közlekedő kamionok elől, amit használhatnak, ott tábla jelzi ezt. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)