Befellegzett a bulinegyednek?

Erzsébetváros új szabályozásra készül. Egy kiszivárgott rendelettervezet a bulinegyed halálát jelentheti. 

2022. szeptember 12., 11:21

Szerző:

A Színes Erzsébetváros nevű Facebook-oldal vehemens stílusban számolt be arról, hogy egy olyan önkormányzati előterjesztés jutott el hozzájuk, mely szerint lényeges, döntő változások jöhetnek a VII. kerület és a bulinegyed életében. 

Nagy kérdés, hogy lesz-e minden fél számára elfogadható szabályozás a bulinegyedben

„A belső-erzsébetvárosi zárórával és az az alól mentesítő kritériumrendszerrel kapcsolatos döntéseket előkészítő munkacsoport teljes mellőzésével hozhat döntést lényeges változásokról a VII. kerületi képviselő-testület.

A hozzánk eljutott előterjesztés tervezet alapján a testület csak a péntek és a szombat estét hagyná meg (szombati és vasárnap éjfélen túli nyitvatartással), a hét többi öt napján pedig minden vendéglátóhelyre egységesen alkalmazná fűnyíró elv mentén az éjféli zárórát”

– olvasható a Színes Erzsébetváros oldalán. „A kerületi vezetés mindeddig azzal büszkélkedett, hogy megoldotta az úgynevezett bulinegyed körüli problémát azzal, hogy két éve egy olyan éjféli záróra szabályozást tett le az asztalra, ami lehetővé teszi, hogy a kerületrészben élőkre tekintettel lenni akaró vendéglátóhelyek bizonyos szigorú kritériumok mellett éjfél után is nyitva lehessenek. A szabályozás ezzel szemben nem hozta el az érintettek részéről a megnyugvást, hisz a járványt követő újranyitás után hamar kiderült, hogy a szabályok nem a meglévő problémákra kínálnak tényleges megoldást, és alkalmazásuk körül is egyre csak sokasodnak a kérdőjelek” – tették hozzá a bejegyzésben. 

A Színes Erzsébetváros szerint a kerületvezetés előtt van még két másik elképzelés is. Az oldal úgy véli, hogy a fentebb idézett verzió fog életbe lépni akkor olyan szabályozást léptet életbe, amelynek a komplex következményei egyelőre senki számára nem ismertek. A Színes Erzsébetváros arról is beszámol, hogy több VII. kerületi vendéglátóhelyet is megtaláltak a kerületi hatóságok. A Kisüzemet például három éjszakára zárták be, de a jegyző a Szimpla Kerttel szemben is intézkedett. 

„Tornyosulnak a problémák, a testület pedig egyértelműen hozzá kell nyúljon az eddigi szabályozáshoz, mert az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és alkalmazása egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyit maga a rendelet tisztázni igyekszik. Amennyiben hű szeretne maradni a testület ahhoz a képhez, hogy minden érintett féllel dolgoz ki egy közös (és a problémákat nem tovább súlyosbító) megoldást, el kell felejtse az ötletszerűen elkapkodott előterjesztések átnyomását, és intenzív munkához kell lásson a érintett felekkel (és szakemberekkel) leülve, hogy egy olyan szabályozást tegyen le az asztalra ami valóban működik és nem okoz vele több kárt az itt élők, itt dolgozók és itt vállalkozók számára, egy olyan transzparens folyamat révén, ami erősíti a bizalmat a területen élők, dolgozók, vállalkozók és a területet képviselő politikai szereplők között” – olvasható a Színes Erzsébetváros bejegyzésében. 

Niedermüller Péter, a kerület polgármestere reagált a bulinegyeddel kapcsolatos hírre

„Igaz, hogy maga a poszt tele van feltételezésekkel, igaz, hogy a Színes Erzsébetváros is azt írja, hogy a hozzá eljutott anyag egy ötletszerű munkaanyag, de már messzemenő következtetéseket von le belőle, és kritizál mindent és mindenkit. Ezzel szemben csak annyi történik, hogy ígéretünkhöz híven folyamatosan azon dolgozunk, hogy élhetőbbé tegyük a kerületet, és megoldjuk Belső-Erzsébetváros problémáit, amelyek jóval 2019 előtt alakultak ki” – írja bejegyzésében Niedermüller. A polgármester szerint még nem oldódott meg minden probléma a bulinegyeddel kapcsolatban. A DK politikusa azt írja, hogy a kerület lakosainak számára legjobb megoldást továbbra is keresik, miközben a lakókkal és a vendéglátósokkal is folyamatosan egyeztetnek. 
 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.