Sosem jutnak pénzükhöz a Baumag károsultak

31 milliárd forinttal károsítottak meg több mint 11 ezer ügyfelet.

2021. augusztus 31., 09:50

Szerző:

Nem fogják megkapni a teljes pénzüket a Baumag károsultak, és sajnos azt sem világos, hogy mikor- írja a Világgazdaság. A 2000-es évek elején kirobbant meglehetősen szövevényes ügy valószínűleg sohasem zárul le úgy, hogy mindenki elégedett legyen. A lap szerint a határidőn belül bejelentkezett, és a felszámolási eljárásban hitelezővé vált károsultak az elveszett pénzüknek csak a töredékét remélhetik, ráadásul erről sem tudni, mikor.

Az 1995-ben megalakult Baumag szövetkezetben magas és garantált hozamot ígértek a belépőknek, de nem tudták teljesíteni. Olyan nagy pénzgyűjtési kényszerbe keveredett a cég, hogy a régi tagok járandóságát nem a befektetések nyereségéből, hanem az új belépők pénzéből fedezték, végül fizetésképtelenné vált. Az tinegyszer ügyfelét mintegy 31 milliárd forinttal károsította meg. A felszámolás 2004. április 6-án megkezdődött meg.Utána rendőrségi nyomozás indult, de mivel a vezetők a vagyon nagy részét kimentették, a felszámoló mrá szinte semmit nem talált a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet tulajdonában. 

A szövetkezet vezetőit a bíróság több év börtönre ítélte. A lap kérdésére adott válaszában a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya azt írta: az elsőrendű vádlott, B. László 2013 novemberében jogerősen 10 év börtönbüntetést kapott. „A terheltet a rá jogerősen kiszabott szabadságvesztés kétharmad részének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátották”.  Az ügy nem is zárulhatott le a hatályos törvények alapján, mert a felszámolási zárómérleg csak akkor emelkedik jogerőre, ha azt a mintegy 7500 hitelező mindegyike tértivevénnyel igazolhatóan átvette és elfogadta - írja a lap.  A felszámoló munkáját nagyban nehezíti, hogy a nagyszámú, magánszemélyekből álló hitelezői kört egyszerre, egy időben kellene elérnie – tudta meg a VG Pál Attilától, a Mátraholding-Reorg Kft. felszámolóbiztosától, aki öt éve vette át az ügyet.

Több tízmilliárd forintnyi hitelezői igényt tart nyilván a felszámoló, amire csupán néhány százmillió forintnyi pénzeszköz áll rendelkezésre mondta a lapnak Pál Attila – aki szerint csak a határidőn belül bejelentkezett hitelezők követeléseire jut csak néhány százaléknyi megtérülés.

(Kiemelt kép: A Baumag károsultjai demonstrálnak az Európai Parlament épülete előtt Strasbourgban, 2004. május 4-én. Fotó: Gerard Cerles / AFP)

Tegnap 21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Tegnap 17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.