Bauer Bence szerint érthető, ha elárasztanak bennünket a német nyugdíjasok

Több mint 22 ezer német állampolgár él életvitelszerűen Magyarországon. Az utóbbi években emelkedett jelentősen a számuk, többségük a a nyugat-magyarországi falvakban keres viszonylag olcsó házakat – tudatta az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

2023. augusztus 22., 12:20

Szerző:

Az elmúlt négy évben 35 százalékkal emelkedett a Magyarországon élő német állampolgárok száma és az utolsó egy évben 13 százalékkal. Több mint 22 ezer német állampolgár él Magyarországon, és közülük csak pár százan munkavállalók és pár ezren egyetemisták. A túlnyomó részük olyan nyugdíjas, aki az idős korát szeretné Magyarországon tölteni – idézte az InfoRádióban nyilatkozó Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének igazgatóját az infostart.hu.

A magyar–német kapcsolatok kutatója szerint a német nyugdíjasok egyre növekvő száma egyszerre több tényezőnek köszönhető.  A német nyugdíjasok számára Magyarországon sokkal olcsóbb ingatlant vásárolni, mint Németországban, de Bauer szerint fontos tényező a németországinál sokkal jobb magyar közbiztonsági helyzet is. Magyarországon százezer főre vetítve körülbelül negyedannyi bűneset történik, mint Németországban.Ugyanakkor a kedvező éghajlat, a kulináris, turisztikai attrakciók és a kulturális élvezetek is fontos szempontok a magyarországi letelepedést választó németek számára. Közülük ezt sokan úgy fogalmazzák meg, hogy

a gyerekkori Németországot vélik felfedezni Magyarországon.

„Azt a korszakot, amikor még úgymond rendben voltak a dolgok. Élhető ország, kellemes éghajlat, jó ételek. Ez mind fontos szempont és persze az is, hogy Magyarországon jól meg lehet élni a német nyugdíjból. Akik itt vannak, azok jól érzik magukat, szeretik a magyar vendégszeretetet, pozitívan fogadják őket és jól érzik magukat" – tette hozzá az MCC intézetvezetője.

Bauer Bence arról is beszélt, hogy a magyarországi letelepedést választó német nyugdíjasok megjelenése eddig nem gyakorolt jelentősebb árfelhajtó hatást a magyar gazdaság egyik szegmensében sem. Ez főként arra vezethető vissza, hogy a Magyarországon letelepedő nyugdíjasok többsége nem magas nyugdíjú, így ők nem százezer euró fölötti értékű ingatlanokat vásárolnak. Olyanokról van szó, akik szeretnek olyan vidékekre költözni, ahonnan egyébként nagyon gyakran éppen elvándorolnak a magyarok. A betelepülő időskorú németek főleg a Dunántúlon, Somogy, Veszprém, Győr-Moson és Zala vármegyékben hoznak egyre több helyen is életet a korábban már éppen kihaló félben levő falvakba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168. hu Archív)

 

 

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.