Ipari kikötőt építenek a Balatonon, hogy legyen hol berakodni a rengeteg követ

2019. október 31., 15:56

Szerző:

Ez egyre szebb lesz, most meg ipari kikötőt építenek a Balatonon

Egy balatoni gigaberuházás, egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától alig 400 méterre – írja számolt Balatontipp.hu nyomán a napi.hu.

Az új ipari kikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani – mondta Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője még a nyár elején a Balaton Fejlesztési Tanács nyár eleji környezetvédelmi konferenciáján.

A Balaton-part Vonyarcvashegynél
Fotó: Youtube

Az iszap partra transzportálása mellett lehetőség nyílik nagy tömegű kő berakásra, és egy komoly téli kikötő kialakítására, ahol a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. flottáját és az egyéb ipari jellegű flottát is be lehetne fogadni. Egy olyan központi fekvésű ipari létesítmény alakulna ki, amire égetően nagy szükség van a Balatonon – fogalmazott a szakember, megjegyezve:

a Balatont üzemeltetni kell. 

Az önkormányzatok hivatalos megkeresést még nem kaptak az ügyben, de a tervezést előkészítő szakemberek már puhatolództak náluk. A jelek szerint alapvetően nem zárkóznának el az ötlettől, ha garantálható, hogy április közepétől október végéig nem lesz zajos, vagy a környezetet más módon terhelő tevékenység a kikötő miatt

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. vasárnapi tájékoztatása szerint teljes szolgáltatási területükön, minden háztartásban folyik a víz a csapokból, de a folytatódó hőség miatt továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések.

Két rendőr megsérült egy szombat éjjeli közlekedési balesetben, amikor egy nagy sebességgel haladó autó nem tudott megállni és elsodorta az út mellett álló, közúti ellenőrzést végző rendőröket, valamint szolgálati kocsijukat Nagyharsányban, közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Víz is van, meg vízkorlátozás is, az operatív törzs a helyén, a Honvédség az érintett településeken – osztotta meg Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője.