Az ügyészség szerint az ellenzéki képviselők követtek el bűncselekményt az MTVA székházában, hétfőn elrendelték a nyomozást

2019. január 21., 12:59

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült – 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú – felvételek alapján elbírálta - írja a honlapján az ügyészség.

A határozat szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések felolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsort megszakítsák.

A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A határozat szerint a felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. 

„Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek. Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk”

- hangzik az ügyészségi közlemény. Ezzel szemben az MTVA és munkatársai sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért hétfőn ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Fotó: Merész Márton

Mint ismert, a december 16-i ellenzéki tüntetésen Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Tordai Bence, Varju László és több más ellenzéki képviselő bement az MTVA székházába, hogy képviselői jogaikkal élve találkozhassanak a vezérigazgató Papp Dániellel és az M1-en felolvassák az ellenzék öt követelését. Mivel egyik sem sikerült, úgy döntöttek, maradnak, december 17-én délelőtt azonban Hadházy Ákost és Szél Bernadett-tet a biztonsági őrök egyszerűen kihajították az MTVA székházából, ami után a két független országgyűlési képviselő feljelentést tett. Több olyan felvétel is készült, amelyen az látszik, hogy a biztonságiak erőszakkal lépnek fel a képviselőkkel szemben.

Az ügyészség láthatólag ugyanazzal érvel, amivel korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, vagyis hogy az országgyűlési képviselőknek ugyan joguk van ellenőrizni közintézmények működését, a közintézmények működését befolyásolni azonban nincs.

Hadházy Ákos Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az ügyről: Mondhatnám, hogy mit is vártunk, de Polt Péter vezette ügyészség azért még mindig képes meglepetést okozni. Az várható volt, hogy valamilyen módon majd elmismásolják a a fegyveres biztonsági őrök és a nekik parancsokat adó személyek elleni nyomozást, de az indoklás egészen elképesztő: azért nem történt hivatalos személy elleni erőszak, mert mi, országgyűlési képviselők állítólag „nem hivatalos személyként” jártunk el az MTVA székházban, ugyanis – itt jön a legjobb rész – „hivatalos eljárást nem folytattunk”. Tehát, ha jól értem, a képviselő megszűnik hivatalos személynek lenni, ha kilép az Országházból? Hab a tortán, hogy a kormányt vidáman kiszolgáló ügyészek szerint mi eleve azért mentünk oda, hogy „a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsuk”, ezért még közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete miatt indul nyomozás – hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de ne legyünk naívak – ellenünk - írta a független képviselő.

A politikus a 444-nek is nyilatkozott: – Ilyen mélypontja nem volt még a magyar demokráciának. Mindig azt mondjuk, hogy ez vagy az a mélypont, de ennél szerintem tényleg nem voltunk még mélyebben. Az ügyészség sem engem, sem Szél Bernadettet nem hallgatta meg, hogy miért voltunk a tévészékházban, hogy mi történt ott. Egész biztosan nem fogom ennyiben hagyni a dolgot. Hivatalos értesítést nem kaptunk még a nyomozás megszüntetéséről, ilyenkor mi is betekinthetünk a keletkezett iratokba, azokat át kell nézni, hogy mi szerepel bennünk pontosan – mondta, hozzáfűzve 

szerda este 6 órára tüntetést szervez az MTVA székházához, ahová a többi érintett országgyűlési képviselőt is meghívja.

 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.