Az oroszoknak segített, másodfokon is elítélte a bíróság KGBélát

Az exjobbikos politikusra korábban fegyházbüntetést is kértek. 

2021. június 23., 14:03

Szerző:

Két év szabadságvesztést, és 5 év próbaidőt kapott a Kovács Béla, a Jobbik volt európai parlamenti képviselője. A vád szerda délelőtt emelkedett jogerőre: a politikust másodfokon bűnösnek találta a Fővárosi Ítélőtábla kémkedés előkészítésében, költségvetési csalás- és magánokirat hamisításban. Kovács Bélával az Index feltáró cikke után kezdett foglalkozni az igazságszolgáltatás. Hiába döntöttek most ellene, a politikus a mai napig tagadja az őt ért vádakat - írta a Blikk.

Az expolitikus széke üres volt a bíróságon, a portál a Magyar Nemzet információjára hivatkozva azt írta, Kovács Béla utolérhetetlen, valószínűleg Oroszországban, felesége rokonainál tartózkodik. Az ülésteremben a bíróság tagjai, az ügyvédek, a sajtó munkatársai voltak jelen, valamint egy tolmács, aki a volt európai parlamenti képviselő orosz nyelvű egészségügyi papírjait fordította le. A bulvárlap szerint az indoklás egy része zárt ülésen zajlott, csak az ítélet kihirdetése volt nyilvános. 

Korábban írtunk róla, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett Kovács Béla ellen feljelentést. A vád szerint a képviselő 2012–2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az EU intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek. A politikusról beigazolódott, hogy 2012-2013 között három vádlott társát gyakornokként alkalmazta. A cél EU pályázati pénzének bezsebelése volt. A döntéssel a 2017-ben szeptemberében meghozott elsőfokú ítéletet súlyosbították. Akkor 3 év próbaidőre - felfüggesztett börtönre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség ekkor fegyházbüntetést is ki akart szabni, de végül ezt a döntést elkaszálták. 

 

(Kiemelt kép: Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)