Az Orbánnak lekevert taslin élcelődik a The Economist

Európa azzal fejezte ki csalódottságát Orbán Viktorral szemben, hogy szó szerint lekevert neki egyet. Magyarország és az EU viszonya évek óta feszült, mivel a miniszterelnök arra használta ki jelentős parlamenti többségét, hogy megváltoztassa az alkotmányt és központosítsa a politikai-gazdasági hatalmat – írja a brit The Economist.

2015. május 28., 11:20

Nagyra becsüli a kínai kormányzati modellt, az ukrán viszályban rokonszenvét nyilvánította ki Oroszország iránt, és kijelentette, hogy országát illiberális állammá akarja átalakítani. Az ellentétek a múlt héten vicces formában mutatkoztak meg: Juncker diktátornak nevezte és egy taslit adott neki.

Budapesten felháborodás fogadta a jelenetet, és nem csupán a Fidesz támogatói között. Illetékesek ugyan megpróbálták bagatellizálni a történteket, ám Krekó Péter szerint az eset dühítette Orbánt és a kabinetet, mert a videó nevetségesnek mutatja a politikust.

Orbán magát okolhatja az incidensért. Ő ugyan nem pofozott meg egyetlen uniós tisztségviselőt sem, de az eltelt két hónapot azzal töltötte, hogy átvitt értelemben adott nekik. Arról beszélt, hogy fontolóra kell venni a halálbüntetés visszaállítását és hogy a magyaroknak jogukban áll saját maguknak eldönteniük, milyen bevándorlási politikát akarnak. Kiküldte a vonatkozó kérdőíveket, majd nekiment a bizottság kvótajavaslatának.

Taktikája súlyos reakciót vált ki az európai liberálisok és baloldaliak részéről. A rigai bohózat azonban rávilágít, az uniós intézmények mennyire nem tudják ellenőrizni a nehezen kezelhető tagokat.

Bírálói azt mondják, Orbán végrehajtja tervét az illiberális állam megteremtésére, Brüsszel azonban nem tett érdemi lépést, hogy megfékezze. Orbán tudja, hogy amikor Görögország esetleg elhagyja az euróövezetet, a britek pedig netán kiválnak az EU-ból, nos, akkor a közösségnek nem sok kedve van ahhoz, hogy megfegyelmezze Magyarországot, hiszen azzal csak felbátorítaná a hazai Európa-ellenes erőket.

Bármennyire is nacionalista a Fidesz, már veszít népszerűségéből a még jobboldalibb Jobbikkal szemben. Mindaddig, amíg az unió nagyobb gondokkal küszködik, addig valószínűleg esetenként csupán apró pofonokkal igyekszik a megfelelő útra terelni Orbánt.

(Forrás: Szelestey Lajos)


Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.