Az Orbán-kormány most már arra is vigyáz, nehogy a legszegényebb nyugdíjasok túl sok pénzt kapjanak

2018. november 5., 18:38

Szerző:

A Magyar Államkincstár egy hét múlva utalja a prémiummal kiegészített nyugdíjat a nyugdíjasoknak, és bár van, akinek több jogcímen több pénz járna, a törvényi előírások rögzítik, hogy mindenki maximálisan 18 ezer forintot kaphat – hívja fel a figyelmet az mfor.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A nyugdíjprémium összegét két szám szorzata adja, a GDP második negyedéves növekedésének a 3,5 százalék feletti része, illetve a novemberi nyugdíj összegének a 25 százaléka, maximálisan 20 ezer forint. Mivel a GDP 2018 második negyedévében 4,4 százalékkal nőtt, mindenki, akinek a havi nyugdíja pontosan annyi vagy meghaladja a 80 ezer forintot, 0,9 x 20 000, vagyis 18 ezer forint prémiumot kaphat. Ezen túlmenően – derül ki az mfor cikkéből – , az Orbán-kormány vigyáz arra is, nehogy a legszegényebb nyugdíjasok túl sok pénzt kapjanak. Ha például valakinek az öregségi  nyugdíja 58 000 forint, de még 46 000 forint özvegyi nyugdíjat is kap, akkor a két jogcímen összesen 13 050 + 10 350 forint, vagyis összesen 23 400 forint prémiumot forint utalhatnának neki. Ennek ellenére nem fognak, mert a 18 000 forintos korlát a törvényi előírások szerint mindenkire vonatkozik, a két jogcím szerint járó nyugdíjat egybeszámolják, és egy 104 000 forintos nyugdíj alapján számolják ki a prémiumot. Ami azt jelenti, hogy ha kell, az Orbán-kormány lehajol az apróért, és 5400 forinttól is kész megfosztani a legszegényebb nyugdíjasokat.

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

08:47

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.