Az Orbán-kormány beismerte, hogy politikai alapon szűri a neki nem tetsző civil szervezeteket

2019. január 7., 15:13

Szerző:

– Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyről úgy gondoljuk, nem végez hasznos munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet – kottyantotta el Szalay-Bobrovniczky Vince.

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Echo TV Jó reggelt! című műsorának hétfői adásában eredetileg arról beszélt, idén januártól támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezeteknek. Szalay-Bobrovniczky ugyan kiemelte, a pályázat nyitva áll az összes nonprofit civil szervezet előtt, ám – mint azt a Mérce észrevette – ez a nyitott kapu kizárólag az Orbán-kurzusnak tetszőkre vonatkozik.

Szalay-Bobrovniczky Vince
Fotó: Facebook

A Bethlen Gábor Alapból a civil szervezetek pályázhatnak támogatásra, amelyről a kormány dönt. Az összevont pályázatokat január 16-a és február 15-e között, az egyszerűsített pályázatokat pedig február 15-e és március 15-e között lehet majd leadni. A kormány mintegy 20 ezer pályázatot vár, de nem akárkiktől.

Amikor ugyanis a műsorvezető megkérdezte, hogyan szűri ki a kormány az álcivil szervezeteket a támogatottak közül, a helyettes államtitkár elmondta, fontos törekvés, hogy a valódi civil szervezetek jussanak támogatáshoz, azok, akik a társadalom számára hasznos munkát végeznek, adott esetben terhet vesznek az állam, az önkormányzatok válláról.

Majd pedig nem az álcivilek, hanem a kormánnyal egyet nem értők kiszűréséről kezdett beszélni.

A Bethlen Gábor Alap forrása a fel nem használt egy százalékos adófelajánlásokból tevődik össze, azaz az állampolgárok adóbefizetéseiről, nem pedig a kormánnyal egyetértők támogatási célú befizetéseiről van szó. Az pedig, hogy a kormánnyal egy szervezet nem ért egyet, nem feltétlenül vonja magával, hogy nem is végez közhasznú, valódi civil tevékenységet.

A pályázatokat egyébként a Nemzeti Együttműködési Alap bírálja el, amelynek tanácsát Csizmadia László a Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum elnöke vezeti.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.