Takarékosságra szólította fel a kormány az önkormányzatokat

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere szerint az önkormányzatoknak is tenniük kell azért, hogy kevesebb energiát használjanak fel.

2022. szeptember 26., 15:09

Szerző:

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően megtartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Gulyás: faragják le az önkormányzatok a kiadásaikat

Gulyás Gergely elismerte, a rezsinövekedés mintegy 135 milliárd forint plusz kiadást eredményez az önkormányzatoknak.

Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn.

Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

Hozzátette: a Magyar Villamos Művek már az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, ám elismerte:

az árkérdésre alapvetően még nincs teljeskörű megoldás.

Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni – mondta.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke jelezte, hogy a 25 megyei jogú városban több mint kétmillió ember él. A bajt nem mi okoztuk, se nem a kormány, mégis nekünk kell megoldanunk - mondta.

Szita Károly megköszönte, hogy a kormány érzékeli a problémát, illetve, hogy az átlagfogyasztásig megmaradt a rezsitámogatás és a felett sem piaci árat kell fizetniük az embereknek, valamint, hogy a kis- és középvállalatokat támogatja az állam, így megmarad a foglalkoztatottság szintje, és nem nő a munkanélküliség.

Mint mondta, az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban. Ez azzal fog járni, hogy az alapvető szolgálatásokat biztosítják, de lesznek olyan intézmények, amelyek időszakosan zárva lesznek a téli hónapokban - mondta, megjegyezve: ha a működtetésben még ezek után is gond mutatkozna, az önkormányzatok a kormányhoz fordulhatnak.

Azt mondta, a tárgyalások október második felében, novemberben lehetnek.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. szeptember 26. Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szövetség közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. szeptember 26-án. MTI/Bruzák Noémi)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.