„Az európai vezetőknek végre konkrét lépéseket kell tenniük, hogy megállítsák a magyar támadást”

2018. február 20., 18:07

Szerző:

Levélben szólítja fel konkrét lépésekre az európai vezetőket Gauri van Gulik a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomag miatt. Az Amnesty International európai irodájának az igazgatója a Euronewson közzétett levélben először Orbán Viktor egyik február eleji beszédét idézi fel, amikor a miniszterelnök azt mondta, a sokszínűség nem érték, és „olyanok akarunk lenni, mint amilyenek 1100 éve itt, a Kárpát-medencében lettünk”, majd felhívja a figyelmet, hogy ez a múltba néző érzület tükröződik abban a mélyen felkavaró törvénycsomagban is, amelyet kedden tárgyalt az Országgyűlés. Amíg a tavaly júniusi civiltörvénnyel „csak” burkoltan akarták megbélyegezni a civil szervezeteket, az alaptörvénybe ütköző  Stop Soros frontális támadást jelent. A levél emlékeztet, hogy a Stop Soros értelmében

  • belügyminisztériumi engedélyhez kötnék, hogy „bevándorlást segítő” civil szervezetek működhessenek Magyarországon, nemzetbiztonsági átvilágításra és adatszolgáltatásra köteleznék őket,
  • annak a civil szervezetnek, amelyik több pénzt kap külföldről, mint magyar állampolgároktól, a külföldről kapott támogatásának 25 százalékát köteles lesz illetékként befizetni, a törvényszegőket pedig megszűnés fenyegeti.

Az „idegenrendészeti távoltartás” intézményét a levél már nem is említi, de Gulik szerint a törvénycsomag homlokegyenest szemben áll Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és az európai jogi normákkal, a legfájóbb része pedig nem is a civil szervezetek fenyegetése, hanem azoknak a megfélemlítése, akiknek a megsegítésééért ezek a civil szervezetek dolgoznak.

Fotó: Merész Márton

Arról nem is beszélve – fűzi hozzá az AI igazgatója – hogy a Stop Soros az Orbán-kormány csak el akarja terelni a figyelmet a saját mulasztásairól, a burjánzó korrupcióról és a növekvő szegénységről. 

„Azoknak az európai vezetőknek, akik eddig csak nézték, hogy Magyarország határt határ után lép át, végre konkrét intézkedéseket kell tenniük, hogy megállítsák ezt a támadást a civil társadalom ellen”

– vonja le a következtetést Gulik, aki szerint Orbán nem az egyedüli populista politikus Európában, akinek az ambíciói a távoli, sötét múltba tartoznak.

Hétfőn Berlinben a világ 23 országának 250 civil szervezete szignálta azt a nyílt levelet, amely az Orbán-kormányt a Stop Soros visszavonására szólítja fel.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.