„Az Európai Néppárt vagy szankcionálja az autoriter populizmust, vagy sötétebb és kevésbé demokratikus jövő elé néz"

2018. június 18., 14:01

Szerző:

Az Európai Néppártnak (EPP) lehetősége volt arra, hogy kiálljon a saját és az Európai Unió értékei mellett. Helyette azonban, elkente a kérdést, holott már többször figyelmeztette az EPP vezetése a magyar miniszterelnököt, hogy kövesse és tartsa be a Európai Néppárt értékrendjét – írta múlt pénteki, az EUobserver.com portálon megjelent cikkében Philippe Dam.

A Human Rights Watch kommunikációs igazgatója, aki az egyik szervezője az #​ExpelFidesz (ki a Fidesszel) elnevezésű kampánynak, úgy látja: az Orbán-kormány szűkíti a civil szervezetek mozgásterét, populista és idegengyűlölő kampánnyal kíséri a migrációellenes politikáját. A kormány ellehetetleníti az új törvényével (Stop Soros) azoknak a szervezeteknek a munkáját, amelyek támogatják és segítik a menedékkérőket – írta.

Orbán Viktor Szófiában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Human Rights Watch vezetője szerint nem véletlen, hogy sokan figyelik a Néppárt találkozóit, mert kérdés, hogy a vezetés képes lesz-e kiállni a saját értékei mellett, képes lesz-e kizárni a Fideszt a tagjai közül. Az utóbbi hetek eseményei alapján ez nem fog sikerülni, mivel a helyzet ennél sokkal rosszabb. Az emberi jogi aktivista szerint a Fidesz az illiberális demokráciát mint kereszténydemokráciát mutatja be, Orbán Viktor pedig ezt az új utat tartja a Fidesz és egyben az Európai Néppárt jövőjének.

Dam úgy látja, hogy az Európai Néppárt két dolog közül választhat: vagy szankcionálja az autoriter populizmust, vagy valamiféle sötétebb és kevésbé demokratikus jövő elé néz.

Beszámoltunk arról: a Human Rights Watch jogvédő szervezet néhány hete kampányt indított azért, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból. A jogvédők megelégelték, hogy a német kereszténydemokrata párt semmit nem tesz az ellen, hogy testvérpártja rendre megsérti az emberi jogokat.

A szervezet vezetői, Wenzel Michalski és Philippe Dam szerint a néppárti vezetők hallgatása csak bátorítja Orbán Viktort, hogy folytassa elnyomó politikáját. Úgy vélik, itt az ideje, hogy a CDU-CSU pártszövetség sarkára álljon, és végre kizárja a Fideszt. Úgy látják, hogy a kormánypártok megállás nélkül populista és xenofób kampányokat folytatnak, törvényi eszközökkel félemlítik meg a korrupció ellen küzdő civileket, sorosoznak, és az egyik kormánylapban, a Figyelőben listázzák az állam állítólagos ellenségeit.

Indoklásuk szerint a magyar kormány több olyan jogszabályt elfogadott az elmúlt években, amelyek csökkentik a magyarok szabadságérzetét. Kiemelik ezek közül a „külföldi finanszírozású ügynökszervezetekről” szóló törvényt, ami orosz mintára listázza a civil szervezeteket. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány nemrég jelentette be, hogy Budapestről Berlinbe költözik, a magyar parlament pedig épp most készül elfogadni a Stop Sorost.

„A Human Rights Watch (HRW) egy Soros-szervezet, amely Soros-pénzből támadja Magyarországot és a Fideszt, mert nem tudják elfogadni a választási vereséget" – reagált a Fidesz minderre. A Néppárt vezetése – több tagpárt kezdeményezése ellenére – nem tett semmit, sőt, most már nemcsak az uniós pártcsalád, még Angela Merkel kereszténydemokrata német kancellár is jóval engedékenyebbnek mutatkozik Orbánnal.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.