10 év is várhat Völnerre

Hack Péter szerint ezidáig példátlan dolog történt Magyaroszágon, ha bebizonyosodik az államtitkár bűnössége. 

2021. december 8., 13:40

Szerző:

Arról korábban beszámoltunk, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A Központi Nyomozó Főügyészség folyamatban lévő nyomozása során merült fel a gyanú, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

„Nagyon súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják Völner Pált, ez a Btk. alapján 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény. A magyar jogtörténetben nem volt még példa, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen magas rangú hivatalnokát ilyen súlyos bűncselekménnyel vádolják”

– fogalmazott Hack Péter, az ELTE jogi kar büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének vezetője az Inforádiónak. Az biztos, hogy egyik oldalon rossz hír, hiszen igazságügyi minisztériumi vezető került ilyen pozícióba, másik oldalról azt is lehet mondani, hogy ez az ügy mutatja, hogy nincsenek törvény felett álló személyek, hogy bármilyen magas pozícióban van valaki, az igazságszolgáltatás el tudja érni. Az ártatlanság vélelme azonban ebben a szakaszban őt is megilleti" – tette hozzá  Hack Péter.

A jogász szerint mivel Völner mentelmi joga már nem áll fenn, és eddig nem szökött meg az ellene folyó eljárás ideje alatt, a politikus letartóztatása nehézkessé válik, mert arra nem lehet majd hivatkozni, hogy a szökés veszélyétől kell tartani a politikus esetében. 

 

Ez egy nagyon súlyos, de nehezen bizonyítható bűncselekmény alapesetben. A körülményekből azért arra lehet következtetni, hogy elég sok bizonyíték összegyűlt. Egészen biztos vagyok abban, hogy ilyen nagy horderejű ügyben az ügyészség megfelelő bizonyítékok nélkül nem lépett volna, bizonyítékok és megfelelő dokumentumok, adatok nélkül nem lépne az ügyészség a nyilvánosság elé és nem kezdeményezné a mentelmi jog megszüntetését

– mondta az eljárásjogász az üggyel kapcsolatban. 

(Kiemelt kép: Völner Pál. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

2023. január 31., 15:13

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében