Az elmúlt évhez képest nyolcvan százalékkal több nővér készül külföldre

„A fiatalok elindultak az országból, ennél fontosabb dolog, s ennél nagyobb baj nem történt ebben az országban” – közölte Mihályi Péter.

2012. november 17., 18:18

Szerző:

Hamarosan más uniós államban is kérhetünk egészségügyi ellátást saját biztosításunk terhére. A jövő ősztől esedékes, új szabályozástól rövidebb várólistákat és csökkenő különbségeket várnak az európai egészségügyben.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a Duna Közbeszéd című műsorában az orvos elvándorlással kapcsolatban közölte: az igazolást kérők száma semmit sem csökkent, ez az orvosok körében a tavalyi évhez képest 10 százalékkal nőtt. „Durva adat a nővérek, a szakdolgozók elvándorlási hajlandósága, ott az igazolványkikérők aránya 80 százalékkal emelkedett”. Hozzátette: az igazolvány kikérése még nem jelenti azt, hogy ténylegesen el is hagyják az országot.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint ez súlyos probléma, de az átlag beteg és az átlag magyar kórházak számára még nagyobb gond, hogy egyre több orvos megy át a magánszférába. Arra a felvetésre, hogy a béremelés ellenére sem csökken az elvándorlás, Mihályi Péter közölte: 2002-ben 50 százalékos béremelés volt, és az sem változtatott a helyzeten. "Magyarországon igen jelentős a bérelmaradás minden területen, a tűzoltóktól a miniszteri fizetésekig, és ez belátható időn belül nem is fog eltűnni”.

Mihályi szerint sok minden történt az utóbbi időben, de „az elmúlt két év legjelentősebb társadalompolitikai fejleménye, (...) hogy a fiatalok elindultak az országból, s ennél fontosabb dolog, ennél nagyobb baj nem történt ebben az országban”.

Sinkó Eszter szerint a nővéri szférában a 2002-es béremelés hatott, többen visszatértek az egészségügybe. Az egészségügyi közgazdász közölte: a közelmúltban 16 ezer orvos bérét emelték, de a nyugat-európai bérek még mindig annyival meghaladják a hazaiakat, hogy ez itthon tartó erőt nem jelenthet, írja a

hirado.hu.

Arról, hogy hamarosan más uniós államban is kérhetünk egészségügyi ellátást, Mihályi Péter közölte: legalább 5-10 év távlat van előttünk, amikor valóban kézzel fogható változás várható. „Nagyok a különbségek Európán belül, és ezek a különbségek nem szűnnek meg gyorsan”. Az egészségügyi közgazdász ugyanakkor kiemelte, a határon túli magyarok számára egy fokkal könnyebb lesz Magyarországra jönni gyógykezelésre, hiszen a magyar egészségügy jobb, mint például Romániában.

10:47

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.